Stipe Božić razočaran reakcijom vatrogasaca na Dinari: "Izgorjelo je četiri puta veće područje nego kod Splita"

Foto: Miranda Cikotić/Pixsel, Hina

STIPE BOŽIĆ, naš proslavljeni alpinist i dugogodišnji istaknuti pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja, jučer se obratio javnosti nezadovoljan reakcijom vatrogasaca, koji su ignorirali poziv HGSS-a o velikom požaru na Dinari u subotu navečer. Božić tvrdi da su uputili poziv preko Centra 112, ali da reakcije nije bilo, sve dok nije uputio apel u ponedjeljak.

"Mi smo se nudili, zvali smo 112, bila je subota navečer, na visoravni Vrdovu nepažnjom je izbio požar koji je krenuo put planine. Nikoga, međutim, nije bilo briga, a radi se o ogromnom području, 3, 4 puta većem nego onom koje je stradalo prošli tjedan kod Splita. Izgorjela je bukova šuma na Vještić gori, a za njih je to planina, i ništa više. U nedjelju su požar gasili sami pogranični policajci. Kada mi je jedan kolega poslao fotografije opožarenog terena, ja sam uputio apel, a onda su se oni naljutili. To je naša planina, to je svačiji posao. Vatrogasni zapovjednik Glavina mi je kazao da nije dobio dojavu, a tako je i bilo i sa vatrogascima u Sinju. A mi smo tri puta zvali. Vatrena fronta narasla je na 15 kilometara u dužinu", kazao nam je Stipe Božić.

"Kada gori planina, vatrogascima je to trava i za njih nije ništa bitno"

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić kaže da se ne žele miješati vatrogascima u posao, ali žele upozoriti da je planina sa svojom florom i faunom uvrštena među prioritete u Strategiji nacionalne sigurnosti.

"Vatrogasci nemaju nerv za ovo, ne doživljavaju planinu i prirodu važnima. Kada gori planina, to je za njih trava i nije im nešto bitno. A mi moramo čuvati prirodu, floru i faunu. Ne želimo raditi vatrogasni posao, niti se želimo miješati u prioritete vatrogasaca. Mogli smo prvog dana sami zaustaviti požar s 20 ljudi i tri vozila. Nije to ništa novo, prošle godine izgorjelo je pola Dinare, a reakcija je također bila neprimjerena ", kazao nam je Prizmić.

Glavina: Za požar sam znao odmah, što Božić govori, uopće me ne interesira

U sinjskom DVD-u medijima su izjavili da su od nedjelje na terenu i da dio požarišta nisu mogli gasiti zbog mina. HGSS nisu htjeli angažirati jer nisu osposobljeni za gašenje požara.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina tvrdi, pak, da je na vrijeme bio obaviješten o požaru na Dinari.

"Za požar sam doznao odmah, a što Stipe Božić govori uopće me ne interesira. Može reći i da sam mrtav, a ja sam živ. Neka nauči redoslijed postupanja. Ni ja se ne miješam u rad HGSS-a, niti komentiram njihove akcije. Požar je gotov, obranjene su kuće i sve je u redu. Ako sam odobrio let kanadera, onda sam valjda znao za požar", komentirao nam je Glavina.

 

Pročitajte više