Franko Vidović: S ovakim proračunom Ministarstvu branitelja ne bi pomogao ni Luke Skywalker

Screenshot: HRT

O IZBORU novog ministra branitelja koji traje već više od mjesec i pol dana u Otvorenom su razgovarali kandidati za ministra Stjepan Šterc i Đuro Glogoški te Branko Borković i SDP-ov Franko Vidović.

Stjepan Šterc kazao je kako je i on i dalje kandidat za ministra branitelja te ne želi odbiti kandidaturu.

"Naše društvo se rastače, ljudi premeću kante za smeće, a mi se bavimo izborom ministra branitelja, kao da je to nešto od životnog značaja. Koja osoba će olako prihvatiti to mjesto uz ovakvu rafalnu paljbu, a nitko od nas nije bez grijeha", kazao je Šterc i dodao kako trebamo spustiti loptu na zemlju i da ima puno važnijih pitanja od političkih imenovanja.

Potvrdio je da je član HDZ-a i jedan od njegovih osnivača, ali da je u 25 godina nekoliko puta isključivan.

Borković je kazao kao se ne može odugovlačiti s izborom ministra branitelja.

"Vidimo da postoje tenzije da isključivo HDZ može dati kandidata. Ja nisam član HDZ-a i nemam političke stranke iza sebe", rekao je Borković kojeg je voditelj podsjetio kako je svojedobno bio predsjednik Autohtone hrvatske seljačke stranke.

Vidović: Situacija se pretvorila u cirkus

SDP-ov Franko Vidović rekao je kako se situacija s izborom ministra branitelja pretvorila u cirkus.

"Ovo više nije ozbiljna vlast. Odgovorna vlast mora na sebe preuzeti odgovornost. Premijer bira ministra, ne može ga birati ulica i kako kome padne na pamet. Ova situacija je već pomalo postala talačka kriza. Vesna Nađ kao tehnička osoba drži ministarstvo, a očigledno nema podršku. Odustajanje Brkića je strašna pljuska HDZ-u. On je politički vrlo utjecajan i on je trebao biti barem u prvom krugu kandidata. Očito ni HDZ nije stao uz njega", rekao je Vidović.

Glogoški je kazao kako je Vesna Nađ sada prva osoba u ministarstvu i to je nešto što bi trebalo zabrinjavati branitelje.

Šterc: Nemam pojma stoji li HDZ iza mene

Šterc je kazao kako "nema pojma" stoji li njegova stranka iza njega.

O Tomi Medvedu kao kandidatu za ministra branitelja je rekao da misli sve najbolje, a komentirao je i odustajanje Milijana Brkića.

"Brkić je sa svoj porukom o vuku na Facebooku ostao čvrsto na nogama i ispao faca", kazao je Šterc i dodao kako će Ministarstvo demografske obnove ipak trebati osnovati ako se nastavi ovakva situacija.

Borković se osvrnuo i na prava pripadnika HVO-a.

"Bitno nam je da standardiziramo norme i potpomognemo rješavanje statusa pripadnika HVO-a unutar svoje zemlje", kazao je Borković.

Glogoški je voditelju poručio kako u emisiju poziva goste koji se politički prepucavaju te napomenuo da smatra da se neće smanjivati prava branitelja.

Rekao je da je na sastanku o vladi razgovarao o problemima hrvatskih branitelja.

O odnosu HDZ-a i MOST-a kazao je kako njemu u njihovim odnosima nedostaje čvrstine.

"Najgore je ne donositi odluke. Morate biti čvrsti i snositi posljedice", kazao je Šterc.

Glogoški je kazao da bi za branitelje najgore bilo da kandidat za ministra u saboru nema dovoljno ruku.

"Mi u šatoru smo odrađivali posao ministarstva branitelja, ali nažalost, mi u šatoru ne možemo ništa", rekao je Glogoški koji je istaknuo kako ministar ne mora nužno biti stranačka osoba.

Franko Vidović je rekao da ne zna kako će Ministarstvo branitelja funkcionirati sa sredstvima predviđenim proračunom.

"Kakav je sada proračun ministarstva branitelja, tu ne bi pomogao ni Luke Skywalker kao gospodar svijetle strane, a neka građani sami zaključe tko je na strani tame", rekao je Vidović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više