KORONAVIRUS

Što ako morate raditi od kuće? Gotovo sigurno ćete kršiti zakon

Foto: Index

SMANJENJE fizičkih kontakata s drugim osobama najbolja je zaštita od zaraze koronavirusom pa je zbog toga preporučeno svima koji to ikako mogu da počnu raditi od kuće. Mnoge tvrtke već su poslale radnike da rade iz svojih domova, a može se očekivati da će to uskoro napraviti i ostale čiji se poslovi mogu obavljati na daljinu. U svakom slučaju, to im je puno bolje nego potpuno prekinuti poslovanje.

Nefleksibilni zakoni

Međutim, kao ni kod mnogo čega drugoga, hrvatsko zakonodavstvo nije spremno na fleksibilnost. Prema odredbama Zakona o radu, tvrtke bi morale mijenjati sve ugovore o radu u kojima već nije navedeno da radnici mogu posao obavljati svoj posao izvan sjedišta ili prostorija poslodavca. 

"Jedan od bitnih podataka ugovora o radu je mjesto rada, a poslodavac i radnik dužni su se pridržavati ugovora, kao i ostalih odredbi Zakona o radu i drugih propisa iz radnog odnosa", stoji u obavijesti Ministarstva rada i mirovinskog sustava vezanoj za epidemiju koronavirusa i rad od kuće. To bi značilo da će inzistirati na izmjenama svih ugovora u radu, ali na sreću nisu toliko ludi i shvatili su da se nalazimo u izvanrednim okolnostima.

Izvanredna situacija

"Međutim, u slučajevima bitno promijenjenih okolnosti, a koje se nisu mogle unaprijed predvidjeti niti spriječiti, ukoliko ugovorne strane nisu u mogućnosti dosljedno provesti zakonske obveze predviđene za redovno stanje i uobičajene životne okolnosti, mišljenja smo da poslodavac ima pravo pobliže odrediti mjesto rada i način obavljanja rada, na način da umjesto prostora poslodavca, za privremeno mjesto rada odredi neko drugo mjesto prema okolnostima slučaja", poručuju iz Ministarstva rada. Dakle, bez neke posebne procedure poslodavac vas može poslati da radite od kuće.

Poslodavac ima pravo odrediti drugo mjesto rada

"Budući da novonastala okolnost epidemijskog i pandemijskog širenja bolesti COVID-19 nesporno predstavlja neizvjesnu situaciju čije trajanje nije moguće unaprijed odrediti te ujedno predstavlja promijenjene okolnosti u odnosu na sklopljene ugovore o radu na koje se supsidijarno primjenjuje Zakon o obveznim odnosima, mišljenja smo da se poslodavac u svrhu održanja radnog odnosa te zaštite zdravlja i sigurnosti radnika, može koristiti svojim temeljnim zakonskim pravom da pobliže odredi mjesto i način obavljanja rada dok traju navedene okolnosti", napisali su u Ministarstvu rada.

Šuma odredbi o zaštiti na radu

Ipak, dužan vam je osigurati sve uvjete za rad, a tu nastaju posebne komplikacije. Vaše radno mjesto, primjerice za računalom, trebalo bi odgovarati šumi odredbi zakona i pravilnika o zaštiti na radu. Monitor računala trebao bi biti na točno određenoj udaljenosti od vaših očiju, a stolac određene visine. Osvjetljenje prirodno i umjetno u prostoriji je također propisano, a tipkovnica vam ne bi smjela reflektirati svjetlost. Stolac bi trebao biti ergonomski, a u vašoj blizini trebao bi se nalaziti aparat za gašenje požara i ormarić s prvom pomoći. Kao i u svakom drugom uredu.

Sve obaveze ostaju

"Obveza je poslodavca da radniku osigura uvjete za rad, da vodi brigu o organizaciji posla i sigurnosti radnika te radnom vremenu i odmorima koje je dužan osigurati u skladu sa zakonima. Jednako tako, postojala bi obveza radnika da poštuje i izvršava obveze iz radnog odnosa s dužnom pažnjom, te da vodi pri tome računa o svojoj sigurnosti i zaštiti zdravlja, kao i sigurnosti i zaštiti zdravlja ostalih radnika", poručuju iz Ministarstva rada.

Nemogući uvjeti, vjerojatno nitko neće kontrolirati

Poslodavci u ovoj situaciji to nikako ne mogu izvesti. Logistički je nemoguće preurediti svačiji stan u ured i opskrbiti ga svime što zakon propisuje. Kada bi i bilo moguće takve troškove odjednom ni jedan poslodavac ne bi mogao ili želio podnijeti jer nije sigurno koliko će ova situacija potrajati, a troškovi bi premašivali zaradu u nesigurnim vremenima. Zbog toga bi bilo dobro da i radnici budu fleksibilni i da ne traže od svojih poslodavaca nemoguće, nego da rade s onim što imaju i gdje imaju.

Kako pak neslužbeno doznajemo od izvora bliskih Državnom inspektoratu, oni nemaju mogućnosti, snage, a ni volje provjeravati po stanovima kakvi su kome uvjeti rada i sjedi li za svojim računalom u propisanom stolcu ili je zalegao u krevet pa na (formalno) protuzakonit način radi svoj posao.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više