Što će biti s velikom ukrajinskom ofenzivom s milijun vojnika? Ništa, barem zasad

Foto: Shutterstock

DUGOOČEKIVANA ofenziva na Herson samo što nije počela. Barem bi se tako moglo zaključiti po izjavama najviše rangiranih ukrajinskih dužnosnika. Tako je Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premjera, 11. srpnja na nacionalnoj televiziji najavila skori početak ukrajinske ofenzive i pozvala civile na hitnu evakuaciju. Ovakva se upozorenja u pravilu daju nekoliko sati prije početka napada kako bi civili imali vremena skloniti se a da se neprijatelju ne da mogućnost pripreme.

Učestalo ponavljanje upozorenja nakon kojih se ne dogodi ništa na kraju će dovesti do nepovjerenja civilnog stanovništva koje će prestati reagirati na njih. Povrh toga upitno je koliko stanovništvo Hersona ima slobode ne samo da napusti grad već i da se kreće unutar njega.

Međutim, od ukrajinske ofenzive za oslobađanje Hersona očigledno neće biti ništa, barem ne u skoroj budućnosti. Jer je istovremeno s pozivom gospođe Vereščuk civilima u Hersonu došla vijest da je ukrajinski predsjednik Zelenskij zapovjedio formiranje borbene skupine od milijun ljudi koji će osloboditi ne samo Herson, već i cjelokupni okupirani jug Ukrajine.

To je 11. srpnja potvrdio ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavivši da glavni stožer mora napraviti planove kako formirati borbenu skupinu od čak milijun vojnika naoružanih zapadnim oružjem za oslobađanje juga Ukrajine.

Milijun vojnika

Ako su mediji ispravno prenijeli izjavu ministra Reznikova, onda ukrajinski politički i vojni vrh želi uz već postojeće snage formirati postrojbe s dodatnih milijun vojnika. To ne bi bilo povećanje sa sadašnjih 700 tisuća (koliko Zelenskij tvrdi da trenutno broje) na milijun nego 700 tisuća + milijun novih vojnika. Ministar Reznikov nije spomenuo rok koji je glavni stožer dobio za izvršenje zapovjedi, ali po svemu sudeći što prije.

Izjava ministra Reznikova zapravo otkriva da ukrajinski glavni stožer tek treba napraviti planove kako formirati, izvježbati i naoružati te nove postrojbe. I to zapadnim oružjem koje tek treba stići u Ukrajinu.

Zbog toga se otvara nekoliko najvećih pitanja. Prvo, ima li ukrajinska vojska dovoljno logističkih kapaciteta da podnese tako nagli rast vojnika? Ili najjednostavnije, ima li milijun kompleta odora za nove vojnike? Prvih 10 tisuća Ukrajinaca poslanih na obuku u Ujedinjeno Kraljevstvo vježba u posuđenim britanskim odorama. I to puškama M70 koje je u bivšoj Jugoslaviji proizvodila Crvena zastava iz Kragujevca.

Teško da ih je Vučić prodao Britancima ili Ukrajincima, pa je najvjerojatnije da su to puške koje je Hrvatska donirala Ukrajini još u ožujku. Po premjeru Plenkoviću donacija je bila vrijedna 124 milijuna kuna i obuhvatila je automatske puške, mitraljeze i streljivo dostatno za naoružati četiri pješačke brigade. U izjavama za britanske medije britanski instruktori naglašavali su da se cjelokupna obuka izvodi na oružju s kojim će Ukrajinci, nakon što prođu obuku, otići u borbu.

Do milijun vojnika neće doći tako brzo

Da do formiranja borbene skupine od milijun vojnika neće doći tako brzo potvrđuje i dio izjave ministra Reznikova da će se nove postrojbe naoružati zapadnim oružjem. Pritom nije mislio na streljačko naoružanje već prije svega na oklopna vozila i artiljeriju. 

Zapad je Ukrajini obećao isporučiti ogromne količine oružja i streljiva. Između ostalog i više od 600 tenkova. Kad sve to i stigne u Ukrajinu, proći će mjeseci prije nego što se posade uvježbaju da ga ispravno koriste. Britanski instruktori koji obučavaju Ukrajince u Britaniji ističu da su uspjeli obuku s uobičajenih šest mjeseci za britanske novake skratiti na samo četiri mjeseca. I da pritom nisu smanjili kvalitetu. To im je uspjelo, po njihovim tvrdnjama, intenziviranjem obuke koja će se odvijati i vikendima. To znači da ukrajinski vojnici praktički neće imati odmora.

U Britaniji se u godinu dana može uvježbati nešto više od 30 tisuća vojnika (uz pješaštvo na obuci su i posade haubica i višecijevnih lansera raketa). To vjerojatno znači da će ostatak od 970 tisuća proći obuku u Ukrajini. Bez barem temeljne obuke to neće biti vojnici već naoružani civili, više opasni za sebe nego za neprijatelja.

Zašto Ukrajinci tako dugo najavljuju ofenzivu na Herson?

Drugo pitanje je kako će ukrajinska vojska na siguran način uvježbati tako velik broj vojnika odjednom? Ruski generali jedva će dočekati da otkriju veće koncentracije ukrajinske vojske, nekoliko stotina ili tisuća, pa da ih napadnu krstarećim projektilima. Kako bi to izgledalo, pokazao je raketni napad na središte za obuku Javoriv 13. ožujka kad je poginulo 50 ukrajinskih vojnika i više od 150 ih je ranjeno. Ukrajinska obrana od krstarećih projektila ne postoji, a kad i počnu stizati proturaketni sustavi IRIS-T SLM i NASAMS, neće ih biti dovoljno ni za obranu najvećih gradova.

Zašto Ukrajinci tako dugo najavljuju ofenzivu na Herson? Zato jer je to najlogičniji odabir. Taj grad i cijela istoimena regija najudaljeniji su od Rusije te su logistički pravici najrastegnutiji. Sve najbolje snage koje Rusi trenutno imaju koncentrirane su u Donbasu zbog čega je obrana Hersona poprilično slaba.

Uostalom tamo su završili i prastari tenkovi T-62 koje su Rusi ukopali da im služe za paljbenu potporu. Stoga ne čudi da se ukrajinska ofenziva na Herson najavljuje već mjesecima. Još u svibnju bile su prve najave da ukrajinska vojska ubrzano uvježbava postrojbe naoružane tenkovima T-72 (donirani iz Poljske) i borbenim vozilima YPR-765 (donirani iz Nizozemske). Te su postrojbe trebale biti udarna snaga koja će osloboditi Herson. 

Kilometar po kilometara, selo po selo

Od tada do danas ukrajinska je vojska uspjela potisnuti ruske snage iz predgrađa Mikolajiva. Ta su napredovanja ostvarena po identičnom principu kako Rusi osvajaju Dombas – kilometar po kilometara, selo po selo. I na taj način ukrajinske su snage prišle dostatno blizu (na manje od 20 kilometara) da artiljerijom mogu napadati aerodrom pokraj Hersona te raketnim sustavima HIMARS ruska skladišta streljiva i zapovjedna mjesta u dubini.

Iako jako usporena, ukrajinska su napredovanja na kraju izazvala popriličnu nervozu kod Rusa. U strahu od udara HIMARS-a skladišta streljiva premještaju još dublje u unutrašnjost. Manjak ljudstva pokušavaju nadomjestiti utvrđivanjem položaja.

Pojavili su se i prvi izvještaji da su ruske snage počele ojačavati položaje u samom Hersonu. Međutim, za sada ne postoje izvještaji o dolasku većeg broja ruskih vojnika. Umjesto toga ruske okupacijske snage pokušavaju unovačiti lokalno stanovništvo.

Ako je ukrajinski politički i vojni vrh pokušao najavama velike ofenzive prema Hersonu prisiliti Moskvu da u to područje pošalje više vojnika, a kako bi se smanjio pritisak na Donjeck, to im za sada ne uspijeva. Ruski generali procijenili su da ukrajinska vojska nema snage za veliku ofenzivu pa se za sada zadovoljavaju samo ojačavanjem položaja.   

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više