ŠTO EUROPLJANI MISLE O POLJOPRIVREDNOJ POLITICI EU?

Većina građana Europske unije ima pozitivno mišljenje o zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (CAP), no javnost još uvijek nije dovoljno upoznata s načinom na koji ona doista funkcionira, pokazala je najnovija studija Eurobarometra.

Prema Eurobarometru, poljoprivreda je područje europske politike kojeg su europski građani najviše svjesni.

Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) oni smatraju nužnom, kao i politiku zaštitu okoliša i socijalnu politiku.

Velika većina smatra također da bi se odluke u tom području trebale donositi na razini Europske unije.

Ispitivanje, provedeno u razdoblju od 1995. do 2003. godine, pokazalo je, međutim, da o samoj poljoprivrednoj politici europski građani vrlo malo znaju.

Većina Europljana priznaje da ne razumije način na koji zajednička poljoprivreda politika EU doista funkcionira. Mnogi, osobito u Italiji, Španjolskoj, Austriji i Švedskoj o tome znaju vrlo malo ili gotovo ništa.

S CAP-om su najslabije upoznate žene, mladi u dobi od 15 do 24 godina, ljudi stariji od 54 godine te najslabije obrazovani slojevi stanovništva, pokazalo je ispitivanje.

Dobar dio građana EU smatra da je CAP koristan za potrošače jer u prvom redu osigurava kvalitetu, sigurnost i pristupačne cijene prehrambenih proizvoda.

Građani svih država članica EU jednoglasni su u ocjeni da je najvažnija zadaća CAP-a osiguranje zdravih i sigurnih poljoprivrednih proizvoda. Poticanje zaštite okoliša slijedi odmah nakon toga.

Mnogo manje smatra ih ipak da EU dobro ispunjava svoje ciljeve u tom području (manje od 50 posto).

Reforme zajedničke poljoprivredne politike nailaze, međutim, na veliku potporu diljem EU-a, osobito u Irskoj i Austriji.

Također, europski građani kvalitetu prehrambenih proizvoda smatraju iznimno važnom i većina ih je spremna za to i nešto više platiti, osobito u bogatijim zemljama na sjeveru Europe.

Veće povjerenje u prehrambene proizvode imali bi kada bi EU jamčila njihovo podrijetlo i način proizvodnje. Većina ih stoga, osobito u južnim zemljama, podržava uvođenje europske oznake kvalitete namirnica.

(Hina) xzt ysv

Pročitajte više