Što je Fiche S, lista na kojoj se nalazio napadač iz Strasbourga?

TRI osobe su poginule, a dvanaest ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se oko 20 sati dogodio u centru Strasbourga.

Još uvijek traje potraga za napadačem. Iako su mediji sinoć izvještavali da je napadač okružen i navodno ranjen, on još nije uhvaćen. U međuvremenu je otkriven njegov identitet.

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Cherif Chekkat i ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i Le Figaro. Mediji navode i da se radi o muškarcu koji je rođen u veljači 1989. godine u Strasbourgu.

Ranije je poznat po kriminalnim aktivnostima, a zbog oružanog napada 2011. godine proveo je dvije godine u zatvoru. Također, sumnja se da je bio povezan s radikalnim islamistima.

Što je Fiche S?

Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu. O čemu se radi?

Fiche S je oznaka koju koristi pripadnici snaga sigurnosti kako bi označili individualca koji se smatra ozbiljnom prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Slovo "S" označava Sûreté de l'État, a što bi u prijevodu značilo "državna sigurnost". To je najviši nivo upozorenja u Francuskoj, a dozvoljava nadzor, praćenje i prisluškivanje, ali nije razlog za uhićenje. Od 1969. godine ovom oznakom bilo je označeno oko 400.000 osoba.

Ova oznaka koristi se od spomenute 1969. godine kad je osnovan nacionalni registar traženih osoba. Taj registar se zvao Fichier des personnes recherchées, a što u prijevodu znači Registar traženih osoba. Fiche S je u tom registru označavao ljude koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Fiche S ima više levela, od S01 do S15. Broj jedan označava najveću moguću prijetnju. To pomaže policajcima i drugim pripadnicima snaga sigurnosti da odrede kako će se odnositi prema određenoj osobi.

Lista se nadopunjuje svake dvije godine. Godine 2012. na ovom je popisu bilo oko 5000 osoba. No, broj im je uvelike porastao. Godine 2015. kao Fiche S označavalo se oko 20.000 osoba. Od toga, njih 10.500 bili su označeni kao radikalni islamisti.

Pročitajte više