Što je sljedeće od čega će Sanader odustati?

AKO je suditi po dosadašnjem izjašnjavanju Indexovih posjetitelja, više od polovice bilo je mišljenja da Hrvatska nije trebala odustati od ZERP-a. Naime, 62 posto njih u anketi, s pitanjem trebamo li se odreći ZERP-a, izabralo je odgovor: "Ne damo ni deci hrvatskog mora Slovencima ni jedne srdele Talijanima".

Od ukupno 2 262 ispitanika, 12 posto njih smatralo je da nemamo alternative euroatlantskim asocijacijama, "ma što to koštalo", a 11 posto njih odabralo je opciju da se trebamo "prividno činiti odlučnima, iako nemamo čime kontrolirati pojas na moru".  12 posto posjetitelja odgovorilo je na pitanje o ZERP-u s: "Baš me briga".

Forumaši su, ipak većinom, ogorčeni na premijera Ivu Sanadera i njegovu "dam-ne dam" politiku. "Naravno da je ZERP bitniji u ovom trenutku od EU. ZERP znači konzumiranje vlastitog suvereniteta - priznat između ostalog i od UN. U ovom trenutku Sanader se poigrao suverenitetom i opstojnošću jedne međunarodno priznate države i na neki način umanjio vrijednost jedne nacije. Ništa novo, u povijesti vidimo slične prodaje hrvatskog identiteta - pacta conventa, Jugoslavija, NDH...Ovo je samo logičan slijed koji će završiti potpunim nestankom Hrvatskog identiteta - u EU", piše gulag, pa dodaje kako su događaji sa ZERP-om "ista stvar" kao i situacija sa Srbijom i Kosovom.

Crvena_Sonja na cijelu situaciju, pak, sliježe ramenima. "...A nije mi žao ni nas jer nismo bolje ni zaslužili kad smo mu dozvolili da sačuva fotelju. Dakle, opet, nije kriv EU, kriv je Sanader ili bolje rečeno mi", piše forumašica.

Avetma odustajanje od ZERP-a uspoređuje s predajom umirovljenog generala Ante Gotovine Haagu. "I ode Gotovina u Haag, a Hrvatska ni blizu EU...Evo opet novog igrokaza, scenaristi poznati, dramaturgija uz male varijacije također, publika ista, glupa i zaboravna...", piše.

djubo ima pitanje za HDZ: "Što je sljedeće od čega ćete odustati? Vjerojatno od Savudrijske vale i time postati jedina zemlja u svijetu koja neće imati more uz svoju obalu".

TaurenChieftain se prisjetio Sanaderove izjave, koju je dao prije samo nekoliko mjeseci: "Hrvatski sabor je izglasao ZERP i svi će to poštivati".

voxbox nije ostao pretjerano iznenađen Sanaderovim popuštanjem pa piše: "Ma što trkeljate, kakav ZERP, kakvi bakrači. A s kojim ćemo mi to brodovima ribarit u ZERP-u, a? Možda s onim barčicama kojima prevozimo furešte na plaže? Samo Pescara ima više brodovlja nego cijela nam država. Pa o čemu mi onda pričamo? O nekom kvaziteritoriju, o kojem nam navodno sudbina naša hrvatska ovisi. Oduvijek, otkad je svijeta i vijeka važilo je pravilo: Čija stoka - njegova ledina. Mi stoke (brodove) za ledinu (ZERP) nemamo".

K.C.

Pročitajte više