Što je za Hrvata kvaliteta? Mercedes, U2, Gibonni i Angela Merkel

KADA bi hrvatski građanin imao neograničeno novca na raspolaganju i ukoliko bi pri kupnji isključivo odlučivao na temelju kvalitete, vozio bi Mercedes, slušao U2 ili Gibonnija i odsjedao u The Regent Esplanadi.

Pokazali su to rezultati QUDAL - Quality - DEEPMA istraživanja koje je u rujnu ove godine za tvrtku Axios proveo u Hrvatskoj Centar za istraživanje GfK. Kako ističu iz agencije, po prvi puta neko istraživanje pokazuje preferencije, mišljenja i iskustva hrvatskih građana kada je riječ isključivo i samo o kvaliteti.

Mercedes je Mercedes

Tako se pod kategorijom "Automobili općenito" na prvom mjestu uvjerljivo smjestio Mercedes. Nakon Mercedesa slijedi BMW, zatim Volkswagen, Opel, Audi, Peugeot. Iz agencije napominju kako je zanimljivo da hrvatskim građanima cijena nije nužno garancija niti čvrst dokaz visoke kvalitete. Dokaz tome je, kako navode, činjenica da su Volkswagen i Opel smjestili ispred Audija.

Kada je riječ o stranim glazbenim grupama, na prvo mjesto po kvaliteti istraživanja smjestila se irska grupa U2, zatim britanski The Beatles, potom Rolling Stones, te Red Hot Chili Peppers.

Mišo - legenda

U kategoriji "Hrvatski pjevač / pjevačica", gotovo očekivano, na prvo mjesto Hrvati su smjestili prema kvaliteti Zlatana Stipišića Gibonnija. Na drugom mjestu pozicionirao se Oliver Dragojević dok je treće mjesto pripalo Mati Miši Kovaču. Nakon Kovača slijede Severina, Nina Badrić te potom Jelena Rozga.


Zanimljivo je, napominju iz agencije, da se Mate Mišo Kovač, koji već dulje vrijeme nije intenzivno aktivan na hrvatskoj glazbenoj sceni smjestio na visoko treće mjesto. Jednako je tako iznenađujuće da su se medijski prilično eksponirana Severina i Jelena Rozga smjestile tek na četvrto, odnosno na šesto mjesto u ovom istraživanju.

Od hrvatskih glazbenih grupa, prema kvaliteti, Hrvati najviše cijene Parni valjak. Drugo i treće mjesto u kategoriji "Hrvatska glazbena grupa" dijele Prljavo kazalište i Magazin. Slijede TBF, Hladno Pivo te Colonia.

Merkel, pa dugo nitko

U kategoriji "Političar / političarka u svijetu"na prvo mjesto se uvjerljivo smjestila njemačka kancelarka Angela Merkel. Nakon nje, s prilično velikim zaostatkom u broju glasova, slijedi američki predsjednik Barack Obama, te na trećem mjestu bivši predsjednik i aktualni premijer Ruske federacije Vladimir Putin.

S tim da je bitno napomenuti da je Angela Merkel prvo mjesto osvojila s uvjerljivih 33,5 posto glasova, dok je trećeplasirani Putin uspio prikupiti jedva 1,7 posto.

Pročitajte više