Zašto umiru ljudi u švedskim staračkim domovima?

Foto: EPA-EFE

VIŠE od pola žrtava novog koronavirusa u Švedskoj umrlo je u staračkim domovima. Neki zdravstveni radnici vjeruju da je neodlučnost tih domova o slanju svojih štićenika u bolnice ono što je uzrokovalo gubitak života.

Jedan od takvih slučajeva je i onaj Reze Sedghija koji nije bio kod doktora prije nego što je umro od koronavirusa u staračkom domu u sjevernom Stockholmu.

Sestra mu je dala injekciju morfija nekoliko sati prije nego što je preminuo, ali nije dobio kisik i nitko od radnika nije zvao Hitnu. 

"Nikog nije bilo tamo i umro je sam. To nije pošteno", rekla je za BBC Lili Sedghi, kći preminulog muškarca.

Do sada je u Švedskoj preminulo 3698 osoba, a većina ih je starija od 70 godina. Švedska je na početku pandemije napomenula kako je glavni cilj zaštita rizičnih skupina u koju spadaju i stariji, ali sada u vladi i sami priznaju da nisu uspjeli u tome.

"Nismo zaštitili najranjivije, posebno starije, unatoč našim najboljim namjerama", rekao je premijer Stefan Löfven prošlog tjedna.

"Rečeno nam je da ne šaljemo nikoga u bolnicu"

Švedska je zabranila posjete domovima od 31. ožujka, a većinom su se borili taktikom imuniteta krda bez jakih restrikcija kao ostatak europskih država. 

Uz to, sve više zdravstvenih radnika izrazilo je zabrinutost zbog kasnog slanja zaštitne opreme u domove i nedovoljno čestog slanja oboljelih štićenika u bolnice.

"Rekli su nam da ne šaljemo nikoga u bolnicu pa makar se radilo o 65-godišnjaku koji još ima godine života ispred sebe. Rekli su nam da ih ne šaljemo", kaže Latifa Löfvenberg, sestra koja je radila u nekoliko domova na sjeveru Stockholma. 

"Neki su mogli provesti još godine života sa svojim voljenima, ali nisu imali priliku jer nikada nisu došli u bolnicu", nadodala je Löfvenberg.

Sada radi u velikoj bolnici u istom gradu i kaže kako im dolaze većinom mlađi pacijenti. Još jedan zdravstveni radnik u Stockholmu koji je htio ostati anoniman rekao je BBC-u kako u bolnici nisu dobili nijedan poziv iz nekog staračkog doma tijekom ove pandemije.

Državne smjernice

Švedska nalaže kako se stariji pacijenti, bilo u privatnim ili državnim domovima, ne bi trebali automatski voditi u bolnicu na liječenje. 

Umjesto toga odgovornost ide na radnike koji trebaju procijeniti benefit odlaska u bolnicu, odnosno kolika je šansa da se stariji bolesnik u bolnici ili na putu do bolnice zarazi koronavirusom. Također trebaju razmotriti koliko će takav odlazak utjecati na komfor i osjećaj sigurnosti bolesnika

Kako ostale zemlje prioritiziraju pacijente?

Velika Britanija vjeruje da je skrb za oboljele od covida-19 dostupna svima, bez obzira na starost ili razinu bolesti. 

Njemačka tvrdi kako je svaki pacijent sa simptomima novog koronavirusa pregledan kod doktora i da nema nijednog pacijenta koji nije dobio skrb koja mu je bila potrebna. U nekim su slučajevima svi štićenici domova bili prebačeni u bolnice, a neki domovi su posjedovali hitne doze kisika za svoje štićenike.

Danci kažu kako su svi pacijenti kojima je trebao kisik poslani u bolnicu. To bi se moglo promijeniti dođe li do nedostatka respiratora, ali nadodaju kako starost neće određivati buduće smjernice.

Pročitajte više