Što otkrivaju skrivene poruke u gestama Trumpa i Kima?

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un jučer su se prvi put susreli i izrazili spremnost da zakopaju ratnu sjekiru potpisujući zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i uspostavi "dugotrajnog i stabilnog režima mira" na Korejskom poluotoku.

Ali jednako kao i njihove riječi, javnost su zaokupile i geste dvojice u najmanju ruku osebujnih lidera. Dvije stručnjakinje za govor tijela za BBC su analizirale govor tijela Trumpa i Kima.

>> Što smo naučili iz rukovanja Trumpa i Kima?

>> VIDEO Kim i Trump potpisali deklaraciju nakon povijesnog summita

Kako se postavio Kim?

"Bez obzira na sve, vidljivi su trenuci kratkotrajne prisnosti dvojica lidera. Tijekom rukovanja koje je trajalo 13 sekundi vidim da Kim Jong-un ima vrlo opuštenu čeljust. Njegova usta su otvorena i gleda Trumpa od glave do pete, možete vidjeti kako mu se oči pomiču gore-dolje. Skoro kao da ne može vjerovati da se ovaj trenutak koji je čekao, kad se susreće s liderom slobodnog svijeta, događa upravo sad", primjećuje stručnjakinja za govor tijela Karen Leong. 

"Također je vidljiva, a to je dio azijske kulture, određena poniznost i poštovanje kad sretnete nekog starijeg, pa tako pušta Trumpa da vodi", dodaje Leong.

A što s Trumpom?

"Trump očito ulaže napor kako bi ublažio svoj nastup. Njihovo rukovanje bilo je balansirano, bez velikih stisaka i bez (Trumpova) macho povlačenja koje smo vidjeli prije. Ovo je bilo s mnogo više dobrodošlice. Ali suzdržano", ocjenjuje stručnjakinja za govor tijela Mary Civiello.

Kako je njihova dinamika izgledala tijekom dana?

"Trump je izgledao vrlo opušteno. Pokazao je svoj potpis (na zajedničkoj izjavi), proslijedio je knjigu Kimu, prvi je pružio ruku i lagano ga potapšao", kaže Civiello.

"Iako je Trump rano preuzeo vodstvo susreta pružanjem ruke i vođenjem Kima, Kim je također pokazao da je i on suvereni lider nacije. Kad ga je Trump potapšao po ruci, on je uzvratio tapšanjem kao da kaže, 'hej, ja sam u jednakom položaju, stoga se pazi jer i ja sam snažni alfa-muškarac'", zaključuje Leong.

Pročitajte više