Što se događa u Zaporižji? "Rusi se povlače s ključne pozicije, ovo je značajno"

Foto: EPA

NEKE ruske trupe povlače se sa svojih položaja u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporižji, tvrdi Kijev. Ruske jedinice napustile su naselja Mihajlivka, Polohi i Inženerne, sve južno od grada Zaporižje, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske u svom dnevnom ažuriranju.

Dodali su da Kremlj također priprema evakuaciju "osoblja okupacijskih uprava" u regiji. Ovaj razvoj događaja dolazi nakon što je ruska vojska započela popis stanovništva u nekim dijelovima okupiranog teritorija u regiji Zaporižji, tvrdi ukrajinski gradonačelnik Melitopolja u egzilu.

"Proteklih nekoliko dana Rusi su bili u kaosu. Prvo su iz bolnice iznosili ranjenike. Zatim su započeli popis stanovništva u mjestima Mihajlivka i Burčak kako bi se navodno pripremili za evakuaciju", rekao je Ivan Fedorov na nacionalnoj televiziji. Ukrajinska vojska također je objavila da okupacijske vlasti provode popis stanovništva u Burčaku.

ISW: Značajno povlačenje s ključne pozicije

Američki Institut za proučavanje rata ističe kako se ruski vojnici povlače dalje od crte bojišnice u Zaporižji kako bi smanjili utjecaj sve češćih ukrajinskih udara na rusko ljudstvo i opremu. Navodi kako se ruske snage nakon ukrajinskih napada povlače u Mirneu, Tokmaku, Inženerneu, Polohiju, Jasnu i Kinski Rozdoriju u regiji Zaporižji.

"Ruski potezi u Zaporiškoj oblasti mogu sugerirati da ruske snage ne mogu braniti kritična područja usred sve češćih ukrajinskih udara. Ruske snage možda povlače osoblje s položaja bliže crti bojišnice u Zaporiškoj oblasti kako bi smanjile utjecaj sve češćih ukrajinskih udara na rusko ljudstvo i koncentraciju opreme.

Potencijalno povlačenje iz Polohija posebno je značajno jer se naselje nalazi na kritičnom cestovnom raskrižju, a ruskim bi snagama vjerojatno bilo teže braniti Tokmak od potencijalnih ukrajinskih operacija bez kontrole tog raskrižja. Povlačenje s ključne pozicije moglo bi značiti da ruske snage ne mogu obraniti cijelu liniju bojišnice u Zaporiškoj oblasti.

Međutim, jednako je vjerojatno da ruske snage preorijentiraju svoje grupiranje u Zaporiškoj oblasti kako mogle premjestiti različito osoblje natrag u ta naselja", piše ISW.

Pročitajte više