Što ubija drveće u Nacionalnom parku Yosemite?

Screenshot: YouTube

POSLJEDNJIH deset godina istraživači u Kaliforniji pokrenuli su jedinstveni znanstveni projekt kako bi pratili živote nekih od najstarijih i najviših stabala na svijetu, javlja BBC.

Cilj ovog projekta bio je ustanoviti kako funkcionira šuma Nacionalnog parka Yosemite. Prijašnja istraživanja su pokazala da se broj stabala smanjuje i jedno od temeljnih pitanja ovog projekta je bilo zašto je tome tako. Samo nekoliko godina praćenja šumskog sustava u parku Yosemite pokazalo je velike i brze promjene na drveću. 

Proces umiranja drveća 

Proces umiranja drveća je znatno kompleksniji nego što se to obično misli. Godine 2013. Nacionalni park Yosemite je zadesio požar u kojem velikim dijelom nisu preživjela manja stabla. Vatra nije odmah uništila veliko drveće i njegovo kasnije umiranje posljedica je više faktora. Nakon požara uslijedile su dvije godine jake suše, pa navale pojedinih vrsta kukaca koje su dodatno doprinijele smanjenoj otpornosti preživjelog drveća. Svi ti faktori doveli su do kasnijeg umiranja jednog dijela drveća. Istraživači koji sudjeluju u projektu zaključili su da se šuma brzo mijenja i da se broj drveća koje umire prije svog vremena povećava. 

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja ovog desetogodišnjeg projekta su pokazali da su se u šumama Yosemita zbile dramatične promjene povezane s vatrom, sušom i najezdama kukaca. Pred znanstvenicima je još dalek put do potpunijeg razumijevanja procesa zbog kojeg drveće ubrzano umire. Istraživači uključeni u projekt smatraju da ovakva istraživanja treba proširiti na šume diljem svijeta jer je drveće izuzetno važno za preživljavanje naše civilizacije. 


 

Pročitajte više