Što zasad znamo o osumnjičenima za brutalno grupno silovanje u Freiburgu

Foto: Facebook

U NJEMAČKOM sveučilišnom gradu Freiburgu od 230 tisuća stanovnika prije dva tjedna dogodilo se brutalno grupno silovanje 18-godišnjakinje koje je izazvalo veliko negodovanje u dijelu njemačke javnosti.

Silovanje se dogodilo u noći s 13. na 14. listopada, kada se 18-godišnjakinja vraćala kući iz noćnog kluba u centru grada. Pod istragom je sedam Sirijaca u dobi od 19 do 29 godina te 25-godišnjak njemačke nacionalnosti, no policija sumnja da je u zločinu sudjelovalo još muškaraca. Neki od osumnjičenih na Facebooku su često pozirali s kalašnjikovima. Te fotografije su navodno snimljene u Siriji.

Njemački mediji zasad nemaju sve relevantne detalje o osumnjičenima, no zna se da je glavni osumnjičeni 21-godišnji Majd H., koji je žrtvu upoznao u disku te je pozvao na piće. Navodno ju je izveo iz kluba uz izliku da joj želi vani pokazati svoje tetovaže te ju je prvi silovao. Nakon toga je Majd H. pozvao i svoje prijatelje, koji su jedan za drugim silovali nesretnu djevojku.

Za glavnog osumnjičenog je već postojao uhidbeni nalog zbog drugog nasilnog delikta

Prethodno je Majd H. djevojci navodno stavio opojno sredstvo u piće, moguće tzv. drogu za silovanje, te je tako djelomice omamio. Grupno silovanje dogodilo se u grmlju u blizini noćnog kluba nešto nakon ponoći.

Njemački mediji javljaju da je za glavnog osumnjičenog Majda H. već postojao uhidbeni nalog zbog drugih kriminalnih djela. Još nije poznato o kojim je deliktima riječ, no mediji spekuliraju da se radi o nanošenju tjelesnih ozljeda, pozivajući se na krugove bliske istrazi. Većina osumnjičenih stanovala je u azilantskim domovima u Freiburgu i okolici.

Policija traži i ostale potencijalne osumnjičenike za ovaj okrutni čin seksualnog nasilja. Njemački list Bild izvještava da je u silovanju djevojke sudjelovalo vjerojatno čak 15 muškaraca. Prvi je uhićen bio jedan 19-godišnji Sirijac, do kojega je policija došla zahvaljujući DNK dokazima.

Ovaj kriminalni čin izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama u Njemačkoj, kao i širenje lažnih vijesti i huškanje na izbjeglice, a desno-ekstremistička stranka AfD pozvala je na prosvjede.

Pročitajte više