Stockholm: Više od 40 mjesta na svijetu potencijalna žarišta genocida

VIŠE od 40 područja diljem svijeta potencijalna su žarišta genocida, upozoreno je u utorak u Stockholmu na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida Stockholm International forum 2004 na kojoj Hrvatsku zastupa ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Žarišta su određena prema američkom modelu koji uzima u obzir prethodna iskustva s masovnim ubojstvma i genocidom, socijalne nemire, represivne ideologije i vladajuće sustave.

Prema tim kriterijima, najveći rizik trenutačno postoji u Sudanu, Mianmaru, Burundiju, Ruandi i DR Kongu.

Profesor Yehuda Bauer, bivši direktor Međunarodnog instituta za studije holokausta pri Yad Vashemu u Jeruzalemu, rekao je novinarima da najnovija istraživanja prilično točno upozoravaju na moguće mete.

Bauer je naveo dva glavna uzroka genocida. Kako je kazao, prvi su genocidne prijetnje usmjerene protiv etničkih zajednica, kao u Ruandi 1994. i u Sudanu. Drugi su globalne ideologije poput nacionalsocijalizma, sovjetskog komunizama i radikalnog islama koje nisu ograničene na samo jedno mjesto već su usmjerene protiv velikih skupina.

To su radikalni pokreti koji prijete civilizacijama, rekao je Bauer, dodajući da radikalni islam nije centralizirani pokret.

Pročitajte više