Stoiber prepušta Angeli Merkel kandidaturu za budućeg kancelara

BAVARSKI premijer, predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) te kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU na posljednjim njemačkim parlamentarnim izborima Edmund Stoiber prepustit će, po svemu sudeći, kandidaturu za mjesto kancelara na sljedećim izborima predsjednici Kršćansko demokratske unije (CDU) Angeli Merkel.

Kako u broju od srijede piše dnevnik "M?nchener Merkur", pozivajući se na izvore iz bavarskog državnog ureda i vodstva Unije CDU/CSU, Stoiber je izrazio želju da nakon sljedećih parlamentarnih izbora, u slučaju pobjede demokršćana, zauzme mjesto tzv. superministra gospodarstva i financija. Do prije godinu dana ta su dva vladina resora bila odvojena, a sada su spojena i dužnost obnaša jedna osoba; u vladi kancelara Schroedera je to ministar Wolfgang Clement. Spajanje dvaju resora bilo je motivirano uspješnijom borbom protiv gospodarske krize.

Dnevnik navodi izjavu jednog Stoiberova suradnika, koji je priznao da su Stoiber i CSU "podcijenili" Angelu Merkel na posljednjim izborima. Sada je u vrhu CSU svima jasno da je Merkel pravi kandidat koji bi 2006. mogao smijeniti sadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, zaključio je Stoiberov suradnik. Prema njegovim riječima, Stoiberu je "dosta sjedenja u Muenchenu, dok se u Berlinu vodi politika". Istovremeno se navodi da Stoiber u novom kabinetu ne bi bio "podčinjeni" Angeli Merkel, nego da bi odluke bile donošene "sporazumno".

Istraživanja javnog mišljenja su pokazala da je Edmund Stoiber na posljednjim izborima izgubio od Gerharda Schroedera zbog osobnih kvaliteta. Najnovija ispitivanja pokazuju da bi demokršćanska Unija CDU/CSU, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, pobijedila s 46 posto glasova, dok bi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), kancelara Schroedera, osvojila 27 posto.

Pročitajte više