Stožer objavio: Imamo 179 novih i jednog umrlog. Pogledajte situaciju po županijama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata imamo 179 novih slučajeva, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 918, priopćio je Nacionalni stožer.

Među aktivnima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata.
 
Preminula je 1 osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 2.231.458 osoba, od toga 3929 u posljednja 24 sata.

Splitsko-dalmatinska i danas ima najviše novih slučajeva

Prema izvješću Nacionalnog stožera ovo je stanje po županijama: Splitsko-dalmatinska (48), Zadarska (36), Grad Zagreb (24), Dubrovačko-neretvanska (20), Šibensko-kninska (14), Koprivničko-križevačka (8), Primorsko-goranska (7), Zagrebačka (7), Međimurska (3), Vukovarsko-srijemska (3); Osječko-baranjska (2), Varaždinska (2), Bjelovarsko-bilogorska (1), Karlovačka (1), Sisačko-moslavačka (1), Brodsko-posavska (1) i Virovitičko-podravska (1).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 362.129 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8245 preminulo, ukupno se oporavilo 352.966 osoba od toga 98 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3186 osoba.

Zaključno s 21. srpnja utrošena je 2.965 .335 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,5% ukupnog stanovništva, odnosno 47,6% odraslog stanovništva. Na dan 21. srpnja utrošeno je 17.586 doza cjepiva.
Zaključno s 21. srpnja 1.604.513 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.401.029 osoba (1.360.822 osobe cijepljene s dvije doze te 40.207 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 41,61% odraslog stanovništva.

Pogledajte i pregled priopćenja županija koje su danas poslale podatke.

Troje novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Sisačko-moslavačkoj županiji tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Jedna osoba je iz Siska, jedna iz Gline i jedna iz Popovače.

Iz Stožera mole sve stanovnike za razumijevanje i odgovornost te neka se i dalje pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog stožera kako bi spriječili daljnje širenje ove zarazne bolesti.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna novozaražena osoba koronavirusom

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i to na području grada Bjelovara, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Općoj bolnici Bjelovar nema osoba na liječenju zaraženih koronavirusom, a na opservaciji su četiri pacijenata.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 53 osobe, izvijestio je stožer.

Devet novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

Devet je novozaraženih osoba koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Na području županije trenutno je aktivno 30 slučajeva bolesti covid-19, ozdravila je jedna osoba, a na bolničkom su liječenju trenutno četiri osobe.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest covid-19 je potvrđena kod 8257 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 55 uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

Virovitičko-podravska županija bez novozaraženih

U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 53 uzoraka i nije utvrđen ni jedan slučaj zaraze korona virusom, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je dvoje oboljelih, od kojih je jedan na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 4126 osoba, a 142 je preminulo.

U Zagrebačkoj županiji pet novooboljelih

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novooboljelih osoba od covida-19, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. 

Dvije novooboljele osobe su u Velikoj Gorici te po jedna u Samoboru, Jastrebarskom i općini Klinča Sela.

Trenutno je aktivno 18 slučajeva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije od početka pandemije evidentirano je 30.400 osoba s koronavirusom, izliječeno je 30.306 osoba, a 76 osoba je umrlo.

Međimurje s dvoje novozaraženih koronavirusom

U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo obrađeno je 77 uzoraka, a udio pozitivnih nalaza je 2,59 posto.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63 627 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Oporavila se jedna osoba, pa je broj pozitivnih na današnji dan 12.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano je sedam pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitaliziran je jedan pacijent, također jedan je otpušten, a na respiraciji nema pacijenata, priopćili su iz Stožera i dodali da nije bilo umrlih pozitivnih osoba.

U Ličko-senjskoj županiji bez novih slučajeva koronavirusa

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih od covida-19, a na koronavirus testiralo se 47 osoba, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Tri su aktivna slučaja, od koji se bolnički liječi jedan pacijent.

Policija je u nadzoru 71 osobe pod mjerom samoizolacije otkrila dvije koje su prekršile tu mjeru.

Od početka pandemije je u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 4642-je ljudi, od kojih je 160 umrlo.

U Primorsko-goranskoj županiji šestero novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod šestero osoba, a testirane su 1163 osobe, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Od novooboljelih dvoje pripada mlađem stanovništvu, dvoje je radno aktivnih osoba u dobi od 26 do 64 godine, a dvije osobe su starije od 65 godina.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 0,5 posto.

Ozdravilo je pet osoba pa su u županiji sada aktivna 63 slučaja.

U riječkoj bolnici liječi se 11 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o dvoje bolesnika.

Udjel hospitaliziranih u broju aktivnih slučajeva je 16,92 posto

Dubrovačko-neretvanska županija s 22 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a oporavilo se 12 osoba, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Koronavirusom je zaraženo osam osoba muškog i 14 osoba ženskog spola i to po pet iz Dubrovnika i Konavala, po tri iz Metkovića i Opuzena, dvije iz Korčule i dvije koje nemaju prebivalište u županiji te po jedna iz Zažablja i Župe dubrovačke.

Svih 12 oporavljenih je iz Dubrovnika.

U posljednja 24 sata obrađeno je 419 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 93 289.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je deset osoba pozitivnih na koronavirus, a u samoizolaciji je 237 osoba.

U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja koronavirusa

U Varaždinskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a dominaciju je preuzela delta varijanta virusa, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su dvije osobe s težom kliničkom slikom, a u protekla 24 sata oporavilo se pet osoba.

U srijedu je na punktu u varaždinskoj Gospodarskoj školi cijepljena 1141 osoba, a prvu dozu primilo je 437 osoba.

Voditeljica epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Katica Čusek Adamić pojasnila je kako je u Varaždinskoj županiji dominaciju preuzela delta varijanta korona virusa.

"Delta varijanta je puno zaraznija od prethodnih varijanti pa je iz tog razloga karantena, odnosno izolacija za kontakte pozitivnih osoba, vraćena na 14 dana, koliko traje inkubacija", kazala je Čusek Adamić dodavši da virus uvijek pronalazi osjetljive osobe koje još nisu preboljele bolest ili se nisu cijepile.

Naglasila je kako je pred nama vrlo izazovno razdoblje čiji smjer možemo sami odrediti.

"S vremenom smo bolje upoznali virus, usavršili dijagnostiku, učinili je dostupnijom i otkrili cjepivo", dodala je i naglasila da je u Varaždinskoj županiji cijepljenje svima dostupno, kako kod liječnika opće medicine, na otvorenim punktovima, u tvrtkama, u udaljenim općinama, tako i cijepljenjem u bolnici ili u Zavodu za javno zdravstvo.

"Ako želimo zdravu i mirnu jesen cijepit ćemo se i dati svoj udio u borbi protiv koronavirusa i vratiti zdravlje u našu županiju", kaže Čusek Adamić.

U Istri jedna novozaražena osoba koronavirusom

Jedna novozaražena osoba potvrđena je u Istri u protekla 24 sata nakon što je ispitano 200 uzoraka briseva na covid-19, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer Civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 200 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđena jedna novozaražena osoba s našeg područja. U međuvremenu oporavila se jedna osoba", priopćili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U mjerama samoizolacije je 197 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su tri osobe, jedna manje nego jučer.

Duga Resa i Karlovac imaju po jedan novi slučaj covida-19

 U Karlovačkoj županiji su u posljednja 24 sata dvije osobe oboljele od covida-19, po jedna u Dugoj Resi i Karlovcu, a bolnički se liječe dva pacijenta, priopćio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Pod mjerom samoizolacije je 91 osoba. 

U Karlovačkoj županiji je 14.307 osoba u evidenciji oboljelih od covida od početka pandemije, od kojih je 519 umrlo.

Zadarska županija s 35 novozaraženih osoba

U Zadarskoj je županiji 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom i trenutačno su ukupno zaražene 152 osobe, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Novooboljelih je u 22 u Zadru, četvero u Novigradu, po dvoje u Ninu i Privlaci te po jedna osoba u Bibinjama, Biogradu, Benkovcu Stankovcima i Viru.

Novozaraženi su u većini kontakti prethodno pozitivnih osoba, najviše ih je u dobi između 11 i 20 godina, a najčešća dob je 17 godina.

U posljednja 24 sata testirano je 187 uzoraka, od bolesti se oporavilo 26 stanovnika, a pod aktivnim je nadzorom 635 stanovnika.

Na covid odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 17 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

 

Pročitajte više