Štrajk je uspio: Prazne učionice širom Hrvatske

JUTROS u osam sati u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima počeo je štrajk! Prema posljednjim podacima u štrajku je 88,1 posto zaposlenika u prosvjeti. No, tu brojku opovrgavaju iz Vlade.

Naime, ministarstvo Dragana Primorca objavilo je oko 14 sati kako je samo četvrtina škola u štrajku. Naime, prema ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa u štrajku je malo manje od 29 posto osnovnih škola, a oko 25 posto srednjih škola.

Sindikati javnih službi, točno u 10.30 sati stigli su na Markov trg te krenuli u novu rundu pregovora s predstavnicima Vlade. Sanaderovi ministri nadaju se kako će postići sporazum kako bi sindikati odustali od današnjeg štrajka.

> Ipak nema dogovora: Učitelji sutra stupaju u štrajk

> Radnom obvezom protiv štrajka: Vlada neće platiti dane provedene u štrajku

>  Vlada štedi sa štrajkom sindikata javnih službi

> Sindikati prozivaju: Šuker i Kosor su nesposobni za pregovore, dovedite nam Sanadera

> Pripremite se za svibanj - mjesec prosvjeda i štrajkova

Iz Vlade za sada nema potvrde, ali ni demantija o tome kako je premijer Sanader među pregovaračima, a neslužbeno se može čuti kako su pregovori trenutno "upali" u slijepu ulicu jer Vlada navodno nema dovoljno novaca da sprovede u djelo ono što traže sindikati.

Sindikati i više nego zadovoljni odazivom

"Više smo nego zadovoljni odazivom štrajku, koji je u skladu rezultata referenduma", rečeno je na konferenciji za novinare u 10 sati, svega trideset minuta prije nove runde pregovora s Vladom RH.

Također, potvrđeno je kako štrajk prolazi u miru i bez provokacija, a za sada, osim škole u Gospiću, nema vijesti o pokušajima ometanja početka ili provedbe štrajka. Naime, u osnovnoj školi u Gospiću ravnatelj je tražio pismeno očitovanje o sudjelovanju u štrajku.

Sindikati su danas oštro opomenuli premijera Sanadera jer kako kažu nije bilo potrebe istrčati pred novinarima i viknuti im kako  je dogovor postignut jer to nije bila istina.

"Vjerojatno je Sanader mislio da je na sastanku u središnjici HDZ-a, a ne sa sindikatima", ironično je danas rekla sindikalna čelnica Spomenka Avberšek dodavši kako se sindikati neće jeftino prodati, a obećala je i maratonske pregovore jer se od načela neće odustati. 

"Ako treba opet ćemo dočekati jutro", rekla je Avberšek dodajući da će pregovori trajati dok ne "padnu s nogu" ali od načela se neće odustati. No, ima onih nezadovoljnih među redovima sindikata.

Pregovori nisu legitimni!

"Vlada pregovara sa sindikatima, bez Pregovaračkog odbora. Na Markovu trgu pregovaraju sindikati sa 1200 i 1300 članova, dok je Preporod koji ima 9.000 članova iz tih pregovora isključen", rekao je danas prvi čovjek sindikata Preporod Željko Stipić dodajući kako je u  200 škola u kojima Preporod ima svoje članove njih 52 posto u štrajku.

Stipić je danas naglasio kako je Vlada dosadašnjim postupcima jednostavno usmjerila prosvjetare na štrajk, no nezadovoljan činjenicom kako nije pozvan na pregovore Stipić je najavio i sudske tužbe.

Zbog svega toga članovi Preporoda neće biti u subotu na velikom prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu, jer nisu "službeno pozvani".

Nastavak u 10.30 sati

Podsjetimo, nakon višemjesečnog planiranja i referenduma članova sindikata javnih službi koji su se većinom odlučili da žele krenuti u štrajk i prosvjede kako bi izrazili nezadovoljstvo jednostranom odlukom Vlade da im se ukine 6-postotno povećanje plaće, sve je bilo spremno za početak štrajka u osnovnim i srednjim školama te fakultetima.

Tračak nade za Vladu budi činjenica kako jučer započeta zadnja runda pregovora zapravo još nije gotova. Naime, jutros iza dva sata predstavnici sindikata i Vlade izašli su iz prostorije neobavljena posla, međutim pregovori se nastavljaju danas u 10.30 sati. Dva i pol sata prije, u osam sati, krenuo je štrajk prosvjetara, a prvi preliminarni rezultati odaziva nastavnika bit će objavljeni iza deset sati.  

Prema najavama ukoliko se jutros i postigne, odnosno potpiše sporazum Vlade i sindikata, popodnevna nastava trebala bi se održati.

Jedna i druga strana izjavljuju kako su vrlo blizu postizanju sporazuma o plaćama. No, predstavnici Vlade kažu kako treba riješiti još neke stvari te su najavili dodatne konzultacije među ministrima.

Podsjetimo kako je na referendum sindikata koji broji 180 tisuća članova izašlo 86 posto članova, od čega se njih 76 posto izjasnilo za sindikalne akcije koje podrazumijevaju štrajk i prosvjed.

Ukoliko danas ne dođe do dogovora, sutra bi se štrajku trebali pridružiti i zaposleni u zdravstvu, socijali i kulturi, a svi zajedno trebali bi se naći na središnjem zagrebačkom trgu u subotu na prosvjednom skupu pod nazivom "Šest minuta do dvanaest". Očekuje se kako će u štrajkovima i prosvjedima sudjelovati najmanje 95 tisuća ljudi.

Sanader opet obećavao

No, jučerašnji dan bio je izuzetno turbulentan, a posljednja runda pregovora trajala je od podneva pa sve do iza ponoći točnije do 2.15 sati kada su umorni pregovarači izašli iz prostorije rekavši novinarima da nova runda kreće ujutro u 10.30 sati.

Inače, za Vladu jučer je u 15 sati izgledalo sve idilično. Sanader je napokon udovoljio čelnicima sindikata javnih službi te sjeo s njima za stol točno u podne, da bi tri sata kasnije slavodobitno izašao iz prostorije i rekao u prolazu: "Dogovorili smo se".

Na kraju je ispalo kako se Sanader dogovorio s nekim drugim, možda i sa samim sobom, jer dogovora jučer nije bilo. Odnosno, bolje rečeno, Vlada sve što je jučer obećala nije bila spremna i potpisati. Sindikati naviknuti na neispunjena obećanja na to jednostavno nisu pristali.

Bez potpisa nema mira

Prema neslužbenim informacijama, Vlada je obećala tzv. trogodišnji sporazum sa sindikatima koji bi počeo od 2010., a završio 2012. godine. Sporazum, kojemu nedostaje pečat, a i potpis navodno garantira zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi vraćanje osnovice, koja je od travnja umanjena za šest posto, na prošlogodišnju razinu u trenutku rasta BDP-a za dva uzastopna tromjesečja više od dva posto.

Prema istim izvorima Vlada ukida 6-postotno smanjenje plaće i to u listopadu iduće godine, ali samo ako BDP bude rastao dva uzastopna kvartala za ukupno dva posto. Također, osnovica za plaće javnih službenika porasla bi za 5,6 posto u prvom tromjesečju 2011. te u drugom za još 7,6 posto. Ukoliko bi se to i ostvarilo, plaće u javnom sektoru dostigle bi one u privatnom.

"Sve do konačnog potpisivanja sporazuma mi ne odustajemo od štrajka", poručivali su sindikati uporno tražeći potpise na ono već dogovoreno.

I.Ć.
Foto: Bruno Konjević, Vjekoslav Skledar, Admir Buljubašić, Goran Mehkek, Jakov Prkić, Nikša Stipaničev (Cropix)

 

Pročitajte više