Štrajk Kineza u rumunjskoj tvornici koja izrađuje robu za Pradu i Benetton

TEKSTILNI radnici porijeklom iz Kine stupili su u štrajk u Bukureštu, zahtijevajući dvostruko veću plaću i bolje uvjete rada, jer tvrde da su po cijele dane gladni u tvornici koja izrađuje odjeću za Pradu i Benetton.

No, šef pogona Sorin Nicolescu nije pristao na uvjete koje mu postavlja oko 400 zaposlenica, tvrdeći da će ako im udovolji tekstilna tvrtka bankrotirati.

Također je naglasio da Kineskinje nemaju plaću 350, nego 450 dolara kada se oduzme porez, te da je spreman vratiti pet tisuća dolara koje je uzeo od posrednika u Kini koji je radnicama sredio posao u Bukureštu. Požalio se i da su ga radnice vrijeđale u više navrata.

Kineskinje koje su prošlog ljeta počele raditi za tvornicu Wear Company, uopće ne znaju govoriti rumunjski, a samo neke znaju per riječi engleskog, od kojih je jedna za BBC izjavila da zajedno sa svojim kolegicama gladuje u tvornici, jer je hrana koju dobivaju slabo kuhana. Radnice spavaju u zajedničkim spavaonicama u zgradi tvornice.

Nicolescu je porekao da je prehrana loša u pogonu, te naglasio da je zbog radnica zaposlio kuhara koji je specijalizirao kuhanje kineske hrane.

U Rumunjskoj je tekstilni radnik deficitarno zanimanje, tako da su za izradu odjeće prisiljeni uvoziti radnike iz Kine koji znaju raditi u pogonima.

A.B.

Pročitajte više