Štrajk lučkih radnika Trajektne luke u Splitu

ČETRDESETAK lučkih radnikaprivezivača gradske Trajektne luke u Splitu počelo je danas štrajk što ga je organizirao Sindikat lučkih radnika i Nezavisni sindikat.

Radnici zahtijevaju da se cijena usluga splitske Trajektne luke, po putničkom prometu prve na Jadranu i treće na Sredozemlju, izjednači s tarifama drugih jadranskih luka te da se potpiše kolektivni ugovor, t.j. plaće vrate na razinu 2003., odnosno povise za 40 posto.

Radnici tvrde da sada rade za minimalan osobni dohodak.

Štrajk je počeo okupljanjem u Trajektnoj luci nakon čega su lučki radnici tiho prošli preko splitske Rive kroz grad do sindikalnih prostorija u Mormontovoj ulici, gdje ih je podupro predsjednik Sindikata lučkih radnika Hrvatske Roberto Zubčić, priključivši se prosvjedu.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Duško Dadić kazao je kako je prvi dan štrajka samo upozorenje, ali da će se, ako im se zahtjevi ne ispune, štrajk nastaviti, kako je rekao, oštrijim metodama.

Također je ustvrdio da po Zakonu o morskim lukama prihodi od usluga ukrcaja i iskrcaja putnika i vozila pripadaju Trajektnoj luci, a ne Lučkoj upravi kao sada.

Pročitajte više