Štrajkalo 67 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama

Po večerašnjim ukupnim podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj je danas štrajkalo 67 posto zaposlenih, nije radilo gotovo 47 posto osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, djelomice je radilo gotovo 41 i potpuno 12,4 posto.

Podatci Ministarstva o štrajku na hrvatskim sveučilištima nisu cjeloviti jer izvješća nisu dostavila sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, a i akademska godina 2004./2005. još nije počela na svim fakultetima.

Kad je pak riječ o ostalim hrvatskim sveučilištima, poznati su podatci o štrajku samo na nekima od njihovih sastavnica, a neki od fakulteta u sastavu tih sveučilišta na kojima je već počela nova akademska godina nisu ni štrajkali.

Danas na Svjetski dan učitelja jednodnevni štrajk upozorenja organizirala su tri većinska sindikata znanosti i obrazovanja, uz potporu manjinskih sindikata kako bi upozorili na nebrigu prema školstvu i znanosti te na zaostajanje plaća zaposlenih u tim sustavima u odnosu na ostale javne službe za 12 posto.

Sindikati tako, među ostalim, zahtijevaju višu osnovicu plaće za 12 posto i izdvajanja za školstvo na 6,5 posto BDP-a.

Najveći odziv učitelja i nastavnika bio je u Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji u kojima je štrajkalo po 82 posto zaposlenih te u Šibensko-kninskoj i Virovitičko-podravskoj s po 80 posto.

I dok je u svim županijama štrajkalo više od 50 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, najmanji je odziv bio u Bjelovarsko-bilogorskoj (55 posto) i Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji s po 57 posto štrajkaša.

Na najvećem hrvatskom sveučilištu, zagrebačkome, najveći je odziv na štrajk bio na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, s više od 97 posto zaposlenika, na Filozofskome fakultetu u Zagrebu s 90, na Fakultetu prometnih znanosti 80 i Tekstilno-tehnološkome fakultetu 75,4 posto. Uopće se nije štrajkalo na Hrvatskim studijima te na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF) na kojemu je danas održan dekanski rok.

Na Sveučilištu u Osijeku od 11 sastavnica poznati su podatci za četiri, od kojih je najveći odziv na štrajk bio na Ekonomskome fakultetu - 96 posto, a više od 80 posto zaposlenih odazvalo se štrajku i na Odjelu za matematiku, Elektrotehničkome fakultetu i na Visokoj učiteljskoj školi.

Od 13 sastavnica Sveučilišta u Rijeci podatci su poznati za četiri fakulteta. Najveći broj zaposlenika, 79 posto, štrajkalo je na Građevinskome fakultetu, na Filozofskome fakultetu u Puli štrajkalo je samo jedan posto, a na Pravnom fakultetu se nije štrajkalo.

Na Sveučilištu u Splitu od 15 sastavnica poznati su podatci za četiri. I dok se nije štrajkalo na Katoličkom bogoslovnome i Pravnome fakultetu, na Građevinskome je štrajkalo čak 96, a na Kemijsko-tehnološkome fakultetu 83 posto zaposlenika.

(Hina) xip ysp

Pročitajte više