Štrajkaški odbor: Jadrolinija nastoji da splitska Trajektna luka izgubi koncesiju

ŠTRAJKAŠKI odbor Trajektne luke Split na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci izrazio je sumnju da "Jadrolinija", izbjegavajući isplatiti dug splitskoj luci za izvršene usluge, djeluje u sprezi s, kako je rečeno, onima u Splitu koji žele Trajektnoj luci oduzeti prvenstvenu koncesiju za obavljanje lučkih usluga.

Konferencija za novinstvo sazvana je nakon jučerašnjeg prosvjeda splitskih lučkih radnika pred sjedištem "Jadrolinije", sa zahtjevom da "Jadrolinija" isplati dug, koji, po tvrdnjama štrajkaškog odbora, iznosi 7,8 milijuna kuna.

Potpredsjednik štrajkaškog odbora Ante Jurić upitao se zbog čega se predsjednik Uprave "Jadrolinije" Slavko Lončar deset godina parniči s Trajektnom lukom Split oko tog duga rekavši da bi postojeći sudski postupci mogli trajati još pet do sedam godina u kojem razdoblju "Jadrolinija" ne bi vraćala dug.

To bi, ocijenio je Jurić, moglo dovesti splitsku Trajektnu luku u stečaj, što bi odgovaralo onima koje zanima preuzimanje poslova u luci. Na novinarski upit potvrdio je da se to odnosi na neke tvrtke iz Splita, ali nije precizirao koje.

Jurić je iznio podatke po kojima je splitska Trajektna luka u protekle dvije godine fakturirala "Jadroliniji" račune u vrijednosti 10 milijuna kuna, od čega je naplatila samo 2,2 milijuna kuna.

Štrajkaški odbor ujedno je izvijestio da je jutros počeo sastanak predsjednika Uprave "Jadrolinije" Slavka Lončara s direktoricom Trajektne luke Split Almom Peroš u sjedištu riječkog brodara s temom međusobnih financijskih odnosa.

"Jadrolinija" plaća Trajektnoj luci Split dio duga

Nakon jutrošnjeg sastanka Uprave "Jadrolinije" i direktorice Trajektne luke Split Alme Peroš, odlučeno je da riječki brodar danas podmiri dio nepodmirenih obveza prema splitskoj luci od 750.000 kuna, izvijestila je Uprava "Jadrolinije".


Ističe se da je ova isplata dogovorena s obzirom na važnost i potrebu funkcioniranja Trajektne luke Split, te dodaje da će time biti omogućena isplata plaća i PDV u splitskoj tvrtci.

Uprava "Jadrolinije" navodi da je unatoč trajanju sudskog postupka o ovim financijskim odnosima, i do sada, u više navrata, u rujnu 2005. isplatila splitskoj tvrtci 400.000 kuna, te u studenom 2005. 1,79 milijuna kuna nespornih obveza, odnosno onih koje nisu predmet sudskog spora.

U priopćenju se osuđuju "neprimjereni i nepotrebni pritsci i prosvjedi", koji su, ocjenjuju, pričinili štetu objema tvrtkama.

Unatoč njima, navodi Uprava "Jadrolinije", izišli su u susret zahtjevima Trajektne luke Split istaknuvši da će tako činiti i ubuduće.

U priopćenju se također kaže da Uprava ne želi komentirati i ulaziti u analizu razloga koji su vodili sudionike "neprimjerenih i među poslovnim partnerima, neuobičajenih postupaka.

Pročitajte više