STRAW O RAZMJEŠTAJU BRITANSKIH VOJNIKA U IRAKU

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u utorak je izjavio kako je vrlo vjerojatno da će Velika Britanija pozitivno odgovoriti na američki zahtjev o ponovnom razmještaju britanskih vojnika u Iraku, osim u slučaju suprotnog stajališta britanskih vojnika na terenu.

"Uvijek je moguć negativan odgovor" na američki zahtjev, rekao je Straw, "no smatram da bi to značilo napustiti naše saveznike", kazao je Straw. "Kako je u ponedjeljak rekao ministar obrane Geoff Hoon izgledno je da će odgovor biti pozitivan, no sve će ovisiti o stajalištu naših vojnika na terenu, koje će nam biti poznato tijekom tjedna", rekao je.

"Ako je ponovni razmještaj naših vojnika u Iraku operativno opravdan, mislim da bi se on trebao realizirati", rekao je šef britanske diplomacije.

Britanski mediji izvješćuju da bi se pitanje razmještaja, ukoliko bude potvrđeno, trebalo odnositi na oko 650 vojnika, uglavnom pripadnika bataljuna Black Watch koji su trenutačno stacionirani u Basri. Times prenosi kako bi spomenutih 650 vojnika moglo biti razmješteno južno od iračkog glavnog grada, u mjesta poput Iskandariye, Latifiye iili Mahmudije. Bataljun bi trebao pojačati eskadron Challenger 2.

(Hina) xmh ysd





Pročitajte više