Straw: Rat protiv Iraka opravdan

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je u ponedjeljak da je rat protiv Iraka bio opravdan, unatoč uvjerenju bivšeg šefa američkih inspektora za iračko naoružanje da Sadam Husein nije posjedovao zabranjeno oružje za masovno uništenje.

Amerikanac David Kay, koji je prošloga tjedna podnio ostavku na mjesto šefa inspektora za iračko naoružanje, rekao je da ne vjeruje da je Sadam posjedovao biološko i kemijsko oružje, što su prije rata tvrdile američke obavještajne službe i što je poslužilo kao glavno opravdanje za rat.

Straw je za BBC Radio rekao da je razočaran što u Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje, no odbio je priznati da ono ne postoji. "Pojavit će se još mnogo dokaza", rekao je.

Straw je naglasio svoje uvjerenje da je rat protiv Iraka bio opravdan. "Vjerujem da je odluka o pokretanju vojne akcije donesena 18. ožujka bila opravdana u smislu provođenja međunarodnog prava te da je danas to opravdanje još izraženije", rekao je Straw.

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u subotu da je "otvoreno pitanje" hoće li zabranjeno oružje biti pronađeno u Iraku, priznajući da je moguće da ga Sadam nije imao.

Kay je za Reuters izjavio ne vjeruje da je oružje za masovno uništenje u Iraku uopće postojalo te da Sadam 90-ih godina nije imao nikakav veći program proizvodnje tog oružja.

"Kay je rekao niz stvari. Rekao je da oružje ne postoji. Onda je rekao da je dio oružja možda prebačen u Siriju", rekao je Straw. "Tada je rekao da postoji još mnogo neriješenih pitanja. On ima pravo na svoje mišljenje i to je mišljenje stručnjaka", dodao je.

Straw je naglasak pokušao staviti na pozitivne posljedice rušenja Sadama Huseina s vlasti. "Uklonili smo strašnog tiranina, pronašli smo desetke grobnica s tijelima ljudi koje je ubio Sadamov režim", rekao je.

Istaknuo je također da su Libija i Iran nakon rata u Iraku otvorili svoje nuklearne programe međunarodnoj provjeri.

Pročitajte više