Strenja Linić: Mlade djevojke koje svaki dan piju će imati neželjene trudnoće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS JE u saboru predstavljeno Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. 

Nakon što je predstavljeno izvješće, kao predstavnica Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista govorila je Ines Strenja Linić. Zaključila je kako je najvažnija prevencija i edukacija mladih kada se radi o drogama, ali i o alkoholizmu. 

Govorila o alkoholizmu

"Sa 12,8 litara čistog alkohola po glavi stanovnika smo pri europskom vrhu", rekla je i dodala kako alkohol ne pogađa samo ovisnika nego i članove njihovih obitelji.

U svojem osvrtu se dotakla i problema alkoholizma te alkoholizma kod mladih.

Rekla je kako će ubrzo njezin Klub poslati prijedlog zakona u kojemu će tražiti da alkohol mora biti zabranjen na benzinskim postajama, ali i u trgovinama nakon 10 sati te kako se jedino smanjenjem dostupnosti mladima može jedino nešto napraviti, ali i pomoću edukacije. 

Rekla je kako će mlade djevojke koje piju od 15 godine sigurno doživjeti neželjene trudnoće

Potom je Strenja Linić izjavila kako će mlade djevojke koje svakodnevno uzimaju alkohol od 15. godine života sigurno doživjeti neželjene trudnoće.

"Mladi koji krenu u alkohol, koji s 15-16 godina počnu svakodnevno uzimati alkohol, to su mladi koji će napustiti školu, koji će krenuti prema kriminalu, to su mlade djevojke koje će sigurno doživjeti neželjene trudnoće", rekla je.

"Kompletno ćemo destruirati njihovu ranu mladost kada bi trebali nešto i učiniti od svojeg života. Puno njih su djeca onih koji su i u obitelji doživjeli da je alkohol jedna normalna pojava i to je nešto na čemu treba raditi", poručila je.

Za Index pojasnila svoju izjavu

Indexu se javila Ines Strenja Linić s namjerom da objasni što je točno željela kazati kad je govorila o ovoj temi. Priznaje kako je malo nezgodno ispalo.

"Smatram da mladi za koje društvo neće prevencijom učiniti manje dostupan alkohol i edukacijom objasniti sve posljedice su mladi dio kojih će sigurno napustiti školovanje, biti sklonije nekom kriminalu i kod kojih su mogući problemi u obitelji, a ponekad čak i neželjene trudnoće jer ti mladi imaju manju šansu za bolji život", kaže Strenja Linić za Index.

"Smatram da alkohol pogađa i te mlade koji su u obiteljima u kojima je netko od roditelja alkoholičar pa sam ja pričala o tim mladima koji kopiraju obrasce svojih roditelja koji su alkoholičari, suočeni sa financijskim poteškoćama jer su to često destruirane obitelji na više načina. Sve to rezultira da ulaze u jednu sivu zonu izgubljenih mladih koji su najljepše godine proveli na ulici, a ne u sustavu obrazovanja koje će im omogućiti da kvalitetno zakorače u svijet odraslih.

Sve to je previše kompleksno. Ja sam željela govoriti o 200.000 alkoholičara radi kojih pati tri puta više onih koji su članovi njihovih obitelji. I o mladima kojima moramo pomoći da alkohol ne bude izlaz iz teškoća s kojima su suočeni na početku svojih života", kaže Strenja Linić za Index.

Pročitajte više