Stručna izaslanstva Hrvatske i Slovenije sastaju se u 11 sati

SASTANAK stručnih izaslanstava Hrvatske i Slovenije na kojem će se razgovarati o hrvatskoj namjeri da proglasi gospodarski pojas na Jadranu održat će se u utorak u 11:00 sati u slovenskim Šmarješkim toplicama.

Hrvatsko izaslanstvo na sastanku vodit će načelnica Odjela za međunarodno pravne poslove Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko-Zgombić.

Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović izjavio je u ponedjeljak za Hinu da Hrvatska ide na sastanak sa Slovenijom u dobroj vjeri i da je spremna učiniti što može kako bi se bolje koordinirale akcije u vezi širenja jurisdikcije na Jadranu.

Hrvatska je predlagala sastanak na razini zamjenika ministra vanjskih poslova, ali slovenska strana smatra da nije vrijeme za politički dijalog te je tražila razinu načelnika odjela MVP-a za međunarodno pravo.

Diplomatski spor između dviju zemalja izbio je kada je Slovenija 31. kolovoza povukla na konzultacije svog veleposlanika iz Zagreba nakon što je ministar vanjskih poslova Tonino Picula izjavio u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji kako Slovenija nema dodir s otvorenim morem te da je parafirani sporazum o granicama Račan-Drnovšek pravno nevažeći.

Pročitajte više