Stručni skup "Tehnika u Hrvatskoj"

U sklopu proslave 50. obljetnice zagrebačkoga Tehničkog muzeja jutros je u Matici hrvatskoj počeo skup "Tehnika u Hrvatskoj" o primjeni tehnike sa stručnoga, gospodarskog, odgojnog i kulturnog stajališta.

Predsjednik hrvatske Akademije tehničkih znanosti Zlatko Kniewald upozorio je da je zanimanje za školovanje inženjera u cijeloj Europi u padu, odnosno da se u Europskoj uniji smanjuje za 12 do 15 posto na godinu.

Istaknuvši kako tehnika mora biti nacionalni resurs, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić ustvrdio je kako je država posve zaboravila tu granu znanosti. Hrvatski školski sustav gotovo je izbacio tehničku kulturu, a nijedna nova škola sagrađena unazad deset godina nema radionicu, upozorio je Markotić.

Potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić podsjetio je kako je upravo Hrvatska odgojila sjajan stručni kadar te je pozvao javnost na promišljanje o stanju tehnike u Hrvatskoj.

Na skupu je bilo riječi i o ulozi i značenju Tehničkog muzeja, uglednim hrvatskim inženjerima, budućnosti i razvoju struke.

Popodnevni dio skupa održat će se u Tehničkom muzeju, u kojem će biti otvorena dokumentarna izložba "Snimiti nevidljivo" Miljenka Smokvine o razvoju ultra brze fotografije u Rijeci.

Organizator skupa je Odjel tehničke kulture Matice hrvatske, a suorganizatori Akademija tehničkih znanosti, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Tehnički muzej.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više