Stručnjaci u BiH novim metodama do bržeg otkrivanja masovnih grobnica

STRUČNJACI koji rade za Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe na području bivše Jugoslavije (ICMP) predstavili su u utorak nove metode brzeg otkrivanja masovnih grobnica koje uključuju satelitska snimanja i spektralnu analizu tla.

Na mjestu masovne grobnice blizu Zvornika, u istočnoj Bosni, profesor John Hunter sa Sveučilišta u Birminghamu predstavio je rezultate istraživanja što su ih proteklih mjeseci u BiH proveli američki i britanski stručnjaci koristeći se djelomice i iskustvima iz Iraka.

"Nije riječ o magičnom detektoru grobnica, nego o tehničkom sustavu koji će pronaći tipične uzorke i razlike u zemljištu za koje se zna da krije masovne grobnice. Radimo na pronalaženju takvih putokaza", rekao je Hunter.

Izučavajući 16 poznatih masovnih grobnica u istočnoj Bosni, stručnjaci za satelitsko snimanje, geolozi i forenzički antropolozi otkrili su mnoga zajednička obilježja koja bi trebala pomoći da se pronađu skrivene masovne grobnice.

Američki i britanski stručnjaci tako su zaključili da su grobnice obično u dolinama rijeka, na rubnim dijelovima livada ili obrađenog zemljišta te na mjestima obraslim gustim korovom i travom.

Ispitivanje provodljivosti električne energije kroz tlo također je dalo zapanjujuće rezultate pri analizi uzoraka, što je pomoglo da se vrlo precizno lociraju masovne grobnice, objavio je ICMP.

Satelitsko snimanje i spektralna analiza, koji sada također služe za otkrivanje masovnih grobnica u BiH, usmjereni su prema otkrivanju promjena u strukturi površine tla, što se pokazalo vrlo učinkovitim u Iraku.

Premda učinkovitija na pustinjskome tlu, ta tehnologija u BiH može pomoći da se otkriju biljke tipične za zemljište koje krije masovne grobnice.

ICMP ističe kako je osobito važno to što primjena novih metoda ni na koji način ne oštećuje samu masovnu grobnicu.

Žrtve je nakon takva otkrića moguće neometano ekshumirati, a istodobno se masovna grobnica ne može prikriti njihovim premještanjem na drugo mjesto, kako je to prije često bio slučaj.

"Kombinacija metoda (opisanih u studiji ICMP-ja) pomoći će nam otkriti masovne grobnice i budućim će zločincima otežati njihovo skrivanje", izjavio je direktor ICMP-jeva Odjela za ekshumacije Jon Sterenberg.

Pročitajte više