Osuđeni pripadnici paravojne postrojbe "Osvetnici"

VIJEĆE Okružnog suda u Beogradu osudilo je u petak, zbog ratnog zločina otmice i ubojstva 17 građana muslimanske nacionalnosti iz mjesta Sjeverin 1992. godine, četvoricu pripadnika paravojne postrojbe "Osvetnici" na 15 do 20 godina zatvora.

Riječ je o Dragutinu Dragičeviću, osuđenom na 20 godina zatvora, Đorđu Ševiću - na 15 godina, te zapovjedniku postrojbe Milanu Lukiću i Oliveru Krsmanoviću, koji su u bijegu, kojima je suđeno u odsustvu, na 20 godina zatvora.

Njih četvorica su, s još petoricom neidentificiranih pripadnika paravojne postrojbe "Osvetnici" 22. listopada 1992. godine odveli 17 građana Sjeverina, među kojima i jednu ženu, otetih iz autobusa na relaciji Pljevlja - Priboj, u mjestu Mioče u Republici Srpskoj, i odvedenih u motel "Vilina vlas" kod Višegrada. Tamo su otete fizički i psihički zlostavljali, a potom na obali Drine pucali u njih, te zaklali one koji su preživjeli pucnjavu. Njihova tijela nikad nisu nađena.

Upravo završeno suđenje provedeno je nakon što je Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu istog sudskog vijeća iz rujna 2003. godine, kojom su četvorica optuženih dobili iste zatvorske kazne kao i u ponovljenom suđenju.

Na suđenju je, inače, svjedočio Momčilo Grubač, koji je u vrijeme zločina bio ministar za ljudska prava u saveznoj vladi Milana Panića. Nakon otmice, Grubač je otišao u Sjeverin kako bi umirio tamošnje stanovništvo i da prenese poruku da vlada ozbiljno tretira taj događaj. Sastanku je prisustvovao i Ratko Mladić, koji mu je tad kazao da povremeno koristi paravojnu postrojbu "Osvetnici", ali da je ona "nakon vojnih operacija izvan njegove kontrole i da je sastavljena od ljudi koji su se svetili", kazao je Grubač.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara