Stručnjaci upozoravaju: Kalinić ne može znati mnogo o ubojstvu Zorana Đinđića

IZJAVE srpskog kriminalca Sretka Kalinića u kojima on tvrdi da zna mnogo informacija o ubojstvu bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića treba uzeti s velikom dozom rezerve, jer je upitno koliko su ljudi poput njega doista znali o toj operaciji, piše danas beogradski Press.

Kalinića je, podsjetimo, prije nepuna dva tjedna sa dva metka u trbuh u Rakitju u međusobnom obračunu ranio njegov "kolega", također pripadnik zloglasnog „zemunskog klana“ Miloš Simović, a Kalinić je potom hrvatskoj policiji ispričao štošta o svojim kriminalnim poslovima, pa i navodnoj umiješanosti u ubojstvo Đinđića 2003., zbog kojega je u Beogradu u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora. Sve te podatke hrvatska je policija već proslijedila kolegama u Srbiji, što je potvrdio i srpski ministar policije Ivica Dačić.

Kaliniću i Simoviću brzo su se "razvezali jezici"

Press podsjeća i da su Kalinić, ali i Simović, kojega je prilikom prelaska hrvatsko-srpske granice uhitila srpska policija, brzo razvezali jezike i ispričali svašta o ubojstvima kolega iz klana, ubojstvima koje su sami izvršili, kazali su kako su im naloge za ubojstva davali Milorad Luković Legija, Luka Bojović i Darko Šarić, te da su spremni u zamjenu za slobodu otkriti političku pozadinu ubojstva Zorana Đinđića.

No sprski stručnjaci upozoravaju kako sve Kalinićeve izjave treba uzeti sa velikim oprezom, jer je on spreman i na laži ne bi li sebi osigurao privilegije. Uz to, tvrde isti izvori, upitno je koliko je Kalinić zbog svojeg nižeg položaja koji je imao u "zemunskom klanu", doista mogao znati o stvarnim nalogodavcima Đinđićevog ubojstva.

Kalinić je bio običan "vojnik" i nije mogao znati prave nalogodavce zločina

Kriminolog Zlatko Nikolić tvrdi da "zemuncima" ne treba ništa vjerovati bez čvrstih dokaza i kaže kako su Kalinić i Simović bili obični "vojnici", te da niti jedan od njih nije dobivao zadatke direktno od nalogodavaca, već isključivo preko posrednika, te da oni ne mogu znati stvarnu pozadinu ubojstva premijera. "Siguran sam da su spremni ispričati svašta za protuuslugu, pa i izmisliti stvari koje će se svidjeti onima koji to slušaju. Oni su svoju, uglavnom bofl robu, iznijeli na štand, a kupac se čeka" slikovito je objasnio Nikolić.

Državni tajnik u Ministarstvu pravde Slobodan Homen takođe kaže da tvrdnje kriminalaca nikako ne treba uzimati "zdravo za gotovo", te je dodao kako očekuje da će Sretko Kalinić uskoro biti izručen Srbiji, te da će svoja navodna saznanja imati prilike ispričati i pred srpskim istražiteljima, koji će svaki navod temeljito provjeriti.

Pročitajte više