strugar: kuba izaziva nepotreban sukob između sindikata i ministarstva

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar rekao je danas da Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) prekidom pregovora usporava sporazum koji bi omogućio povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima, a predsjednika SHU Dalimira Kubu je optužio da najavom štrajka izaziva nepotreban sukob s vladom. L

O ishodu postupka mirenja sa Sindikatom hrvatskih učitelja ovise daljnje reakcije Vlade, rekao je Strugar na konferenciji za novinare održanoj danas u Zagrebu.

SHU je 12. prosinca pregovore s Vladom o izmjenama Kolektivnog ugovora proglasio neuspjelima i pokrenuo postupak mirenja. Pregovore je prekinuo ocijenivši neprihvatljivom ponudu da se plaće povećaju samo učiteljima i stručnim suradnicima, a ponuđena sredstva nedovoljnima za povećanje bruto plaće od 10 posto, te je pokrenuo proces mirenja.

Strugar je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako je uvjeren da će učitelji i nastavnici znati cijeniti vladinu odluku da se samo njima povećaju plaće, za što je izdvojeno 200 milijuna kuna - 130 milijuna kuna za osnovno, a 70 milijuna kuna za srednje školstvo.

Podsjetio je da je Vlada namjeravala potpisati izmjene Temeljenog kolektivnog ugovora i granskih ugovora do 19. prosinca.

Osvrnuo se i na jučerašnju najavu predsjednika SHU-a Dalimira Kube da će Sindikat organizirati štrajk u osnovnim školama ako Vlada ne prihvati da se plaće svih osnovnoškolskih djelatnika ne povećaju za 10 posto bruto.

´Kuba je pregovarao i vrlo je dobro znao odluku Vlade. Stekao se dojam da Kuba nažalost traži razloge da poremeti dosada korektne odnose´, rekao je ministar.

Žao mi je što je došlo do najave štrajka, ali ne mogu opravdati takav postupak, dodao je.

Pročitajte više