Studenti institucijama: Prestanite zamagljivati oči politikantskim odlukama

TRINAESTOG dana blokade koju studenti Filozofskog fakulteta (FFZG) u Zagrebu provode sa ciljem uvođenja besplatnog fakultetskog obrazovanja u Hrvatskoj, predstavnici studenata očitovali su se o proteklom tjednu za kojeg kažu da su "svjedočili još jednoj epizodi besramnog ponašanja ministra (Dragana Primorca op.a.) i tobože autonomne akademske zajednice."

Rektorski zbor na sjednici, kojoj je nazočio i ministar Primorac, odlučio je da neće podržati zahtjeve i metode studenata koji se bune na fakultetima i sveučilištima diljem Hrvatske.

Predstavnici studenata drže da su rektori time pokazali da im je malo stalo do "akademskog svijeta kojim navodno upravljaju" te su pokazali da su "obični izvršitelji naloga koje pred njih postavi ministar Primorac".

"Gospoda rektori zaključcima su pokazali samo to da nisu dio akademske zajednice koju bi trebali predvoditi", stoji u priopćenju studenata koji drže da su rektori time izgubili sva moralna prava zastupati hrvatska sveučilišta na bilo kojoj razini.

"Svojim su zaključcima dali za pravo svim studentima u Hrvatskoj koji blokadama zaobilaze institucije, jer znaju da se preko institucija ništa ne može napraviti. Tako je čak i jedno beznačajno savjetodavno tijelo poput Rektorskog zbora pokazalo trulost do srži", navodi se u priopćenju studenata FFZG-a.

Blokada se nastavlja

"Nakon sjednice Rektorskoga zbora Senat Sveučilišta u Zagrebu poslušno je potvrdio zaključke Rektorskog zbora i uz njih donio svoj tekst kojim je još jednom pokazao da im do biti problema ili nije stalo ili ga uopće ne razumiju. Odbili su čak i na deklarativnoj razini prihvatiti zahtjev studenata i građana da im se prizna pravo na besplatno obrazovanje na svim razinama koje mora biti dostupno svima. Osobito začuđuje da je Senat odbio i zahtjev da se zakonski prijedlozi koji se tiču obrazovanja šalju na razmatranje sveučilištima i njihovim sastavnicama".

Studenti smatraju da se u pozadini suglasja odluka Rektorskog zbora i Senata Sveučilišta jasno ocrtava ruka resornog Ministarstva koje se samo ne usudi izaći u javnost, već radije instruira sveučilišta kako da “sama riješe problem".

Nezavisna studentska inicijativa ponovno je pozvala navedene institucije da "konačno obave svoj dio posla" te ispune zahtjeve studenata i "prestanu zamagljivati oči javnosti politikantskim odlukama i zaključcima".

Na kraju priopćenja studenti najavljuju nastavak blokade koja će trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

R.I.
Foto: Dragan Matić / Cropix

Pročitajte više