Studenti u Varaždinu bojkotiraju nastavu, ali ne i ispite

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš odazvao se pozivu Nezavisne studentske inicijative, te je sinoć doista prisustvovao plenumu na Filozofskom fakultetu, da bi svoje dojmove jutros iznio u intervjuu za Radio 101. Bjeliš je na sinoćnjem plenumu podržao studente kazavši kako se i on zalaže za besplatno obrazovanje, ali generalni dojam s plenuma nije bio pozitivan.

"U takvoj se atmosferi ne može daleko stići", rekao je Bjeliš koji tvrdi da su poneki studenti previše radikalni i ne znaju dobro artikulirati svoje ciljeve. Radio intervjuom rektor Sveučilišta navukao je na sebe bijes studenata Filozofskog fakulteta, koji tvrde kako je Bjeliš sinoć pričao sasvim drugu priču.

Na konferenciji za novinare na Filozofskom fakultetu studenti su kazali kako je Bjeliš sinoć samoinicijativno došao na plenum i podržao njihove zahtjeve, da bi jutros okrenuo ploču i kao rješenje ponudio studentske kredite. "To se izravno suprotstavlja volji studenata i njihovih profesora", poručili su prosvjednici s Filozofskog fakulteta koji su sinoć izglasali nastavak blokade i složili se da neće biti pregovora s Ministarstvom znanosti sve dok se školarine ne ukinu.

Studenti su u šest hrvatskih gradova organizirali potpisivanje peticije za besplatno školstvo, a navodno su već sakupili više od 25.000 potpisa. Pripadnici Nezavisne studentske inicijative potvrdili su da je samo u Zagrebu prikupljeno više od 4000 potpisa.

Studenti odgovorili Sanaderu

"Nakon pet dana blokade napokon se odlučio oglasiti i premijer Sanader koji je svojom jučerašnjom izjavom pokazao temeljno nerazumijevanje jasno oblikovanih studentskih zahtjeva i gotovo ponovio stav ministra Primorca", reagirali su studenti na Sanaderovu tvrdnju kako se u slučaju političke borbe treba politički i organizirati, a ne se "skrivati iza prosvjeda". "Iza prosvjeda doista stoji politička opcija", poručili su studenti premijeru i dodali: "Ali ta opcija nije vezana niti uz jednu stranku već se zalaže za socijalnu jednakost, pravednost i opće javno dobro. Ali u ovo predizborno vrijeme premijeru Sanaderu očito nije jasno da postoje viši ciljevi od sitnih dnevnopolitičkih interesa".

Studenti su također najavili kako će se još neki fakulteti u Hrvatskoj idućeg tjedna naći pod blokadom, ali nisu željeli otkriti o kojim se fakultetima radi. Istaknuli su kako stoje iza svojih zahtjeva koji, kako kažu, nisu nerealni jer bi za besplatno obrazovanje iz proračuna trebalo izdvojiti dodatnih 300 milijuna kuna, što je brojka koju je danas spomenuo i rektor Bjeliš.

Studenti u Varaždinu bojkotiraju nastavu, ali ne i ispite

Studenti Veleučilišta u Varaždinu najavili su kako se pridružuju inicijativi pokrenutoj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te će u ponedjeljak u 14 sati početi s bojkotom nastave. "Pozivamo sve studente da se odazovu bojkotu nastave do ispunjenja svih naših zahtjeva radi boljitka svih studenata", poručuju varaždinski studenti uz napomenu kako se protive bojkotu ispitnih rokova. "Bojkot se isključivo odnosi na predavanja i laboratorijske vježbe", tvrde varaždinski studenti.

Studenti u Varaždinu preuzeli su osnovni zahtjev nezavisne studentske inicijative, besplatno školovanje za sve studente, ali su mu dodali i cijelu listu svojih zahtjeve čiji je cilj poboljšanje uvjeta studiranja. Kompletnu listu zahtjeva varaždinski studenti objavili su na svojoj internetskoj stranici.

P.V.
Foto: Boris Kovačev / CROPIX

Pročitajte više