Studentska pobuna se nastavlja, TTF izglasao blokadu

Foto: Facebook (Inicijativa studenata TTF)

DRUGI po redu plenum Tekstilno-tehnološkoga fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu izglasao je sinoć blokadu Fakultetskog vijeća i to od 31. listopada ove godine. Do blokade su zatražili očitovanje rektora Damira Borasa i očitovanje Studentskog zbora. Traže se ostavke aktualnog saziva Dekanata koje optužuju za niz nezakonitosti. 
 
Plenum je izglasao također niz drugih reakcija kao što je apel ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prilikom primopredaje dužnosti, a sprema se i posebna rođendanska čestitka rektoru Damiru Borasa od kojeg i dalje očekuju očitovanje na posljednje događaje. 
 
Drugi Plenum održan je sinoć u prostoru fakulteta, a za razliku od prvoga koji se unatoč kiši održao ispred fakulteta. Dekanica Sandra Bischoff zabranila je novinarima da prate rad Plenuma. 
 
Zašto su studenti nezadovoljni 

Podsjetimo, nezadovoljstvo studenata tog Fakulteta počinje u svibnju 2016. godine kada su apsolventima oduzeti indeksi pod izlikom provođenja istraživanja kako bi im se "protuzakonito i bez njihovog znanja upisao pad predmeta na kraju akademske godine". 

 Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane, tvrde studenti koji do danas nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu. Veliki dio njih nalazi se u "sivoj zoni" van svih pravilnika i statuta.  
 
Svjesni protuzakonitih postupaka
 
"Studenti ukazuju na kontinuirano kršenje zakona Statuta Sveučilišta u Zagrebu i pravilnika fakulteta tokom cijelog mandata trenutne uprave fakulteta na čelu s dekanicom Sandrom Bischof. Studentima također nije razjašnjeno zašto nakon što su uplatili školarine velikih iznosa one nisu evidentirane u ISVU sustavu već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta. Ipak najvažnije pitanje koje se pojavljuje u ovoj situaciji jest tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito?", stoji u pozivu za Plenum u kojem se naglašava da se Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa očitovalo kako nije financiralo te studente čiji broj prelazi 3 stotine pa je tako jasno da su njihova zdravstvena osiguranja i ostale studentske povlastice plaćali direktno porezni obveznici Republike Hrvatske.
 
Na studenstke žalbe očitovalo se i Sveučilište u Zagrebu s kratkim zaključkom kako su svjesni svih protuzakonitih postupaka uprave fakulteta no smatraju da je to sve za dobrobit studenata. 
 

 

 

Pročitajte više