KORONAVIRUS

Studija: Modificirano cjepivo protiv žute groznice moglo bi djelovati protiv korone

Ilustracija: EPA

GENETSKI modificirano cjepivo protiv žute groznice pokazalo se iznimno efektnim kod životinja, prenosi Medical News Today studiju koja je izašla u najutjecajnijem znanstvenom časopisu Nature. 

U slučaju da prođe klinička ispitivanja, cjepivo bi moglo imati prednosti u odnosu na novorazvijena cjepiva protiv koronavirusa. 

Profesor Johan Neyt s Instituta Rega na KU Leuven u Belgiji kaže kako rezultati ovog istraživanja imaju važne logističke implikacije, osobito za zemlje sa slabije razvijenim zdravstvenim sustavom. Osim toga, navodi se da bi to cjepivo moglo stvoriti dugoročni imunitet protiv covida-19. 

Studija, objavljena u časopisu Nature, sugerira da je jedna injekcija cjepiva zaštitila hrčke, miševe i majmune. Tim znanstvenika se sada priprema za provođenje kliničkih ispitivanja novog cjepiva, privremenog naziva RegaVax. Samo klinička ispitivanja mogu otkriti je li cjepivo sigurno za ljude.

Lakše čuvanje i u tropskim krajevima

Znanstvenici su vrlo optimistični da će cjepivo pružiti brz i snažan imunitet poslije samo jedne doze. Preliminarni podaci sugeriraju da bi novo cjepivo bilo sigurno i za osobe najosjetljivije na covid-19.

Nemodificirano cjepivo protiv žute groznice koristi se već 80 godina, sigurno je, a nosi oslabljeni soj virusa žute groznice. 

Još jedna važna prednost je da se cjepivo može čuvati na 2 do 8 stupnjeva. Cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech iziskuje jaču logistiku jer se čuva na -70 stupnjeva što ga čini teško mogućim za cijepljenje velike populacije u udaljenim tropskim i suptropskim područjima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više