Stuttgart: Predavanje Doris Pack "Hrvatska na putu u EU"

DORIS PACK, članica Europskog parlamenta i predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom, pohvalila je u petak navečer posljednje postupke hrvatske vlade te naglasila važnost suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu, saznaje se u subotu iz priopćenja Generalnog konzulata RH u Stuttgartu..

Pack je rekla da je hrvatska suradnja s Međunarodnim sudom u Haagu dobra, te da se ne slaže s činjenicom da se umirovljenog hrvatskog generala Antu Gotovinu svrstava u isti "koš" zajedno s bivšim čelnicima bosanskih Srba Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem.

"Željela bi da se priča s generalom Gotovinom za Hrvatsku što prije završi", rekla je Pack u svom predavanju na temu "Hrvatska na putu u EU" na kojem su bili nazočni predstavnici vlade Baden-Wuerttemberga, konzularnog zbora, mediji te Hrvati iz Stuttgarta i okolice.

Pack je u svojem predavanju govorila o šansama Hrvatske za ulazak u EU, uvjetima koje treba ispuniti, te mogućnostima primitka Hrvatske u drugom krugu proširenja.

Istaknula je kako je EU složeni mehanizam koji će biti vrlo opterećen prihvaćanjem novih deset članica EU, te da još nije moguće sa sigurnošću reći koje će godine biti novo proširenje. Pack, navodeći kao argument praktične razloge, smatra da 2007. nije realna godina novog proširenja, prije parlamentarnih izbora EU, već nakon izbora, najvjerojatnije 2009. godine.

Osvrnula se i na odnose sa Slovenijom nakon što je Hrvatska uvela zaštićeni ribolovno-ekološkog pojas na Jadranu.

"Vrlo je važan dijalog i razgovori, ali bi se i ostali problemi sa Slovenijom, poput vojarne na Svetoj Geri, izlaska na otvoreno more, Ljubljanske banke, također trebali riješiti", ocijenila je Pack.

"Za pitanje izlaska na otvoreno more najbolja bi bila međunarodna arbitraža, što bi Slovenija trebala prihvatiti", dodala je.

Na kraju predavanja Pack je naglasila kako je EU pogriješila kada je 1995. godine obustavila programe pomoći za Hrvatsku.

"Promatrala ju je izvana, umjesto da joj je pomogla u procesu tranzicije, restrukturiranja gospodarstva, procesu privatizacije i dr., posljedice čega se i danas osjećaju", zaključila je Pack.

Generalna konzulica RH u Stuttgartu Vera Tadić zahvalila se je Doris Pack na njenoj podršci Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada još nije bila priznata država.

Pročitajte više