Subotica: I natpisi javnih komunalnih poduzeća na hrvatskom jeziku

SVI NAZIVI javnih komunalnih poduzeća na teritoriju općine Subotica u sljedećih nekoliko dana bit će ispisani i na hrvatskom jeziku, prihvaćeno je danas na sjednici Skupštine općina Subotica.

Odluka subotičkih vijećnika temelji se na Statutu Skupštine općine u kojoj je uz srpski i mađarski jezik još od početka devedesetih u ravnopravnoj službenoj uporabi i hrvatski.

Subotica je sve do prošle godine bila jedina sredina u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji u kojoj su naziv općine i njezinih organa bili ispisani na hrvatskom.

Od svibnja prošle godine, rješenjem pokrajinske Skupštine hrvatski je postao službenim jezikom i na čitavom teritoriju Vojvodine. Ta se odluka nakon dobivanja statusa nacionalne manjine smatra najvažnijim događajem za hrvatsku zajednicu u ovoj sjevernoj pokrajini.

"Poslije mračnog desetljeća Miloševićeve vladavine, vojvođanski Hrvati, sada kao priznata nacionalna manjina, najzad su u poziciji kroz državne institucije i pod njihovom zaštitom njegovati svoj jezik, kulturu, nacionalne osobenosti, uopće svoj identitet", istaknuli su ovim povodom predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini.

Mogućnost službene uporabe hrvatskog jezika, kao i mogućnost njegova korištenja u službenoj komunikaciji s državnim organima, sukladno je sa saveznim Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i Sporazumom o normalizaciji odnosa između bivše Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske.

Pročitajte više