Subotica: Parlamentarci razgovarali s predstavnicima manjina

Nacionalne manjine u Srbiji ne mogu u cijelosti ostvarivati svoja prava što je posljedica ozračja u kojemu još postoji netolerancija i jezik mržnje potenciran od određenih konzervativnih struja, izjavio je u petak u Subotici predsjednik Odbora Skupštine Srbije za međunacionalne odnose Esad Džudžević. L

Članovi Odbora boravili su u petak na sjeveru Vojvodine kako bi u razgovoru s predstavnicima mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine utvrdili stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

Uz postojanje određenog negativnog raspoloženja spram nacionalnih manjina, postoji i problem "nedovoljne reakcije srbijanske vlade na međunacionalne incidente, ali to polako prevladavamo", rekao je Džudžević.

Uz ukazivanje na probleme na području upotrebe materinjeg jezika, informiranja i obrazovanja, predstavnici hrvatske manjine su članovima Odbora poručili da očekuju stvaranje uvjeta za provedbu manjinskih prava kao i za sudjelovanje u društvenom životu Vojvodine i Srbije.

Predstavnici mađarskog Nacionalnog vijeća konstatirali su u razgovoru da međunacionalnih incidenata u zadnje vrijeme gotovo i da nema ali da u Srbiji i dalje postoji negativno raspoloženje spram nacionalnih manjina.

U Vojvodini se prošle godine dogodilo više desetina incidenata u kojima su na meti izgrednika bila vjerska i nacionalna obilježja nacionalnih manjina.

Među etničkim skupinama koje su bile izložene provokacijama bili su i Hrvati u Vojvodini.



(Hina) xjsta ybs

Pročitajte više