Sućut Matice hrvatske obitelji Ivana Lackovića Croate

PREDSJEDNIK Matice hrvatske (MH), Igor Zidić, posao je brzojav sućuti obitelji Lacković, u povodu iznenadne smrti hrvatskoga naivnog slikara Ivana Lackovića Croate.

"Na vijest o preranoj smrti našeg dragog prijatelja i uglednog člana Matice hrvatske, Ivana Lackovića Croate, bude se uspomene na čovjeka i umjetnika, na davnašnjega poštara i, donedavno živoga i osjetljivog crtača, koji je - u vremenu koje je cijenilo doprinos hrvatske naive likovnoj Europi i svijetu - visoko dizao barjak slobode, mašte, nježnosti, skrbi i rodoljublja, povezujući ih s čistim srcem i posve iskrenim zanosom.

K miru i općem dobru stremio je taj tihi naš suputnik od dana svoje tegobne mladosti pa sve do u ovaj kasni čas, kada je svoja svjetska priznanja nosio kao teret, i koliko su mu bila draga - toliko ih se i bojao.

Ja sam vam navek onaj isti dečec kaj po svijetu hoda, i kaj z velike poštarske torbe ljudima dijeli poruke, pozdrave, darove, penzije i, nažalost, poneku tešku i nemilu vijest - rekao nam je Ivan (Lacković) više puta. Od vremena kad mu je Nakladni zavod Matice hrvatske tiskao prvu monografiju, godine 1973., pa preko velikih publikacija - zbornika Nacionalne i sveučilišne biblioteke i grafičkih mapa, tiskanih marom Bože Biškupića, - pa do jučer, njegova je osjetljivost, dobrota, ljubav za ljude i domovinu bilo jedno od toplih i utješnih svjetala u noći našega svijeta.

Neka Bog pomogne duši koja je sa svojih krila upravo otresla zemni prah.

Molimo vas, primite izraze naše iskrene sućuti", navodi se u brzojavu sućuti Matice hrvatske, kojeg je potpisao predsjednik MH Igor Zidić.

(Hina) xpp ysp

Pročitajte više