Sud BiH očekuje prvi "transfer" iz Den Haaga

VODITELJ Odjela za ratne zločine pri Sudu Bosne i Hercegovine Vaso Marinković izjavio je u srijedu u Sarajevu da je ovaj sud spreman preuzeti procesuiranje bosanskog Srbina Radovana Stankovića čim ga izruči Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Odluku o prepuštanju Stankovićeva slučaja bosanskohercegovačkom pravosuđu Haški tribunal donio je u srijedu i to je prvi takav slučaj. Marinković je novinarima kazao da se izručenje, ne bude i žalbe optuženika, može očekivati uskoro.

Marinković je istaknuo da odluku ICTY-a smatra priznanjem Sudu BiH odnosno spremnosti pravosuđa te zemlje da preuzme suđenje za ratne zločine sukladno najvišim međunarodnim standardima.

Kada preuzme ovaj predmet od tužiteljstva Haškog tribunala, ured državnog tužitelja trebat će ga prilagoditi Zakonu o kaznenom postupku koji je na snazi u BiH.

Radovana Stankovića tužiteljstvo ICTY-a tereti da je kao pripadnik Fočanske brigade Vojske Republike Srpske 1992. godine počinio silovanje nad najmanje devet žena bošnjačke nacionalnosti.

Njega su pripadnici SFOR-a uhitili u Foči gdje je i počinio zločine a u Den Haag je prebačen u lipnju 2002. godine od kada je u pritvoru i čeka suđenje.

Pročitajte više