Rođaci žrtava iz Srebrenice traže odštetu od Nizozemske

NA SUDU u Nizozemskoj u četvrtak je počeo sudski postupak za dobivanje odštete koji su protiv nizozemske države pokrenuli rođaci žrtava pokolja bosanskih muslimana u Srebrenici 1995., koja je imala status "sigurnosnog područja" pod nadzorom nizozemskih pripadnika mirovnih snaga.

No slabo naoružani nizozemski vojnici samo su u srpnju 1995. bespomoćno promatrali kako snage bosanskih Srba najprije opkoljavaju muslimane u Srebrenici, a potom ih masovno ubijaju u najgorem pokolju u Europi od 2. svjetskog rata. Ubijeno je oko sedam tisuća muškaraca, među kojima i veliki broj djece.

Odvjetnik jedne muslimanske obitelji iz BiH i muškarac koji je u Srebrenici izgubio rodbinu ispitivat će svjedoke na preliminarnom saslušanju 1. srpnja na okružnom sudu u Hagu, pokušavajući utvrditi imaju li izgleda sudski goniti Nizozemsku zbog odgovornosti, odnosno činjenice da nije zaštitila žrtve od pokolja i nije upozorila svijet na potencijalnu prijetnju od pokolja kad srpske stranke zauzmu Srebrenicu.

Među sedam svjedoka na preliminarnom saslušanju bit će bivši zapovjednik nizozemskih vojnika u Srebrenici Thom Karemans i nekadašnji nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve.

"Pokažu li se činjenice dovoljnima za naše dokaze, nadamo se presudi za štetno ponašanje", rekla je odvjetnica koja zastupa obitelji srebreničkih žrtava Liesbeth Zegveld.

U tom će slučaju rođaci pokrenuti postupak za financijsku odštetu od nizozemske džave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara