Sud BiH odbacio zahtjev za određivanje novog pritvora Jelaviću

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je u utorak zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću na temelju optužnice koja ga tereti u slučaju "Hrvatska samouprava", potvrdila je za Hinu glasnogovornica Suda BiH Edita Pejović.

Ona je objasnila kako Sud treba u roku od osam dana stranama uključenim u postupak dostaviti pismenu odluku a nakon toga Tužiteljstvo može uložiti žalbu.

Pozivajući se na izjave Jelavićevih odvjetnika Josipa Muselimovića i Senke Nožice, sarajevski elektronski mediji navode kako je određivanje pritvora Jelaviću tražio voditelj posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH zaduženog za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije John McNair.

Jelaviću je zapravo prijetio "dvostruki pritvor" s obzirom na to da je on već više od godinu dana u zatvoru na temelju optužnice koja ga povezuje s protuzakonitim poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara.

Prema odredbama postojećeg Kaznenog zakona BiH, optuženik može biti u pritvoru najduže godinu dana od trenutka potvrđivanja optužnice, a ako mu u tom razdoblju ne bude izrečena presuda mora biti pušten na slobodu.

Odvjetnik Muselimović izrazio je očekivanje kako bi se zbog toga Jelavić mogao naći na slobodi nakon 19. svibnja bez obzira na nastavak sudskog procesa po jednoj i početak novog suđenja po drugoj optužnici.

Zajedno s Antom Jelavićem u slučaju "Hrvatska samouprava" optuženi su i bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te nekadašnji dozapovjednik Vojske Federacije BiH Dragan Čurčić.

Njih optužnica tereti za potkopavanje obrambene moći Federacije BiH odnosno zloporabu položaja i ovlasti povezanu s pokušajem raspuštanja hrvatske sastavnice Vojske Federacije tijekom proljeća 2001. godine.

Sljedeće ročište u ovom postupku Sud BiH zakazao je za 28. travnja.

(Hina) xrm ydgk

Pročitajte više