Sud je odlučio da će Todorić biti izručen Hrvatskoj. Što dalje?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BRITANSKI sudac Duncan Ouseley danas je u Londonu odlučio da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. 

Na Visokom sudu u Londonu danas je održano ročište na kojem je donesena konačna odluka o tome ima li Todorić pravo žalbe na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Današnjom odlukom suca Ouseleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje.

Odvjetnica Todorića Cherie Blaire potvrdila je da se sada slučaj vraća u Hrvatsku.

"Europski uhidbeni nalog je dizajniran kako bi osigurao da britanski sudovi poštuju odluku hrvatskih pravosudnih tijela. Slučaj se vraća u Hrvatsku", rekla je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Kada će Todorić biti u Remetincu?

Prema uobičajenoj proceduri, Todorić bi trebao biti izručen u roku od desetak dana. No taj rok može biti produljen u izvanrednim okolnostima - primjerice u slučaju bolesti.

Sam Todorić je nakon odluke o izručenju dao prilično neobičnu izjavu ustvrdivši kako u Londonu ostaje još 25 dana.

Ministar pravosuđe Dražen Bošnjaković za RTL Danas je komentirao kako će izgledati postupak izručenja Ivice Todorića. Na upit kada će Todorić biti izručen, kaže: 

"Ne možemo precizno reći dan, ali bit će ubrzo. Važno je da je sud donio odluku da ga se izruči i da bude na raspolaganju našim tijelima.

Sada je to predmet dogovora ljudi iz Ministarstva unutarnjih poslova da s kolegama u Britaniji dogovore mjesto i vrijeme izručenja, taj scenarij tek treba dogovoriti. Pravna priča je došla do kraja."

Iz aviona ravno u Remetinec

Dodao je da je postupak gotov i da Todorić, iako on tvrdi drugačije, više nema pravo na žalbu. Na upit hoće li se vratiti privatnim letom, Bošnjaković kaže da to moraju dogovoriti naši predstavnici s kolegama u Londonu.

Čim stupi na hrvatsko tlo, Todorić ide ravno u Remetinec, kazao je Bošnjaković. "Ide u Remetinec, postupak izručenja je i otvoren jer nije bio dostupan našim pravosudnim tijelima", kaže.

Todorić cijelo vrijeme ponavlja da neće imati pravedno suđenje, a Bošnjaković mu poručuje:

"Imat će pravedno suđenje, u skladu sa zakonom. U Hrvatskoj svi ostvaruju pravo na pošteno, zakonito i objektivno suđenje. Na svaku odluku suda postoji mogućnost ulaganja pravnih lijekova, imamo višestupanjsko sudovanje i svi ostvaruju takva prava", zaključio je ministar.

Pročitajte više