Sud kaznio HHO

VISOKI prekršajni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i svojom odlukom, koja je pravomoćna i ovršna, potvrdio odluku Prekršajnog suda u Zagrebu kojom je HHO kažnjen s deset tisuća kuna a njegov bivši izvršni direktor Tin Gazivoda s dvije tisuće kuna uz plaćanje troškova postupka.

Kazna je izrečena zbog opstrukcije ovrhe koju je protiv HHO-a pokrenuo Vjekoslav Magaš, zaposlenik i bivši izvršni direktor te organizacije kojem je 2000. godine HHO dao izvanredni i, kako tvrdi Magaš, nezakoniti otkaz.

Nakon pravomoćnosti sudske presude o radnom sporu, Magaš je pokrenuo ovršni postupak radi vraćanja na posao i radi plaćanja novčane naknade.

Međutim, HHO je izbjegavao ovrhu, između ostaloga, i nepoštivanjem zakonske obveze da predoči broj žiro-računa i banku kod koje se račun vodi.

U izjavi za Index.hr, Magaš, inače član Novog sindikata kojeg vodi Mario Iveković, rekao je da sudska odluka ocrtava vjerodostojnost organizacije koja u svojem djelovanju proklamira načelo vladavine prava a sama ga vrlo često krši.

D.P.

Pročitajte više