Sud naložio HT-u: Klonite se B.Neta i njihovih kabela!

SA SUDSKIM rješenjem uz asistenciju policije, B.Net sutra u 9 sati ulazi u posjed svoje kabelske kanalizacije u splitskoj Vukovarskoj ulici, na koju su prije osam godina grubo nasrnuli HT-ovci. U nekoliko dana ožujka 2002. godine na tri lokacije pokidali su im i odnijeli petsto metara kabela!

Šteta je bila prilična, gotovo 15 tisuća kućanstava ostalo je bez TV signala. Djelatnici tadašnjeg koncesionara Kabelneta grubo su onemogućeni u popravljanju diverzije HT-a. Na šahtu ispod kojeg se nalazilo mjesto napada, HT-ovci su parkirali kombi. Došlo je i do fizičkog obračuna suprotstavljenih strana, a na koncu ih je razdvajala policija. 

HT: Bez nas ništa ne postoji!

HT, koji je 2002. godine u Splitu vodio kontroverzni Juraj Buzolić, oštro je nastupio protiv konkurencije. Upozorili su ih da ne polažu kabele jer im nisu dostavili sve potrebne dozvole. A onda su se radikalizirali i krenuli s kidanjem suparničke infrastrukture.

U sudskom postupku istaknuli su da sustav svjetlovodnih kabela i ne postoji bez njihove dozvole, a ako Kabelnet i jest koncesionar kabelske televizije, da je koncesiju dobio isključivo na postojeću mrežu koaksijalnih kabela te da nikakav novi sustav svjetlovodnih kabela ne postoji, niti ima odobrenje za rad. HT je isključivi vlasnik instalacije i kabelskih zdenaca, upozorili su, ali sud nisu uspjeli uvjeriti.

Općinski sud u Splitu dvaput je presudio u korist Kabelneta, dvaput je Županijski sud vraćao slučaj na ponovno suđenje dok ova pravna stvar konačno nije pravomoćno okončana koncem prošle godine. 

Vlasnik kanalizacije Grad, Kabelnet ovlašteni koncesionar

Sud je utvrdio da je vlasnik infrastrukturne kanalizacije Grad Split, a Kabelnet ovlašteni koncesionar. Grad daje pravo polaganja vodova kabelske televizije uz potrebnu dokumentaciju i suglasnost za polaganje kabela, koju je korisnik dužan pribaviti prije početka planiranih radova, navedeno je u presudi. Vještak Rino Lucić utvrdio je da je iznos štete nastale otuđenjem 500 metara svjetlovodnog kabela 89.600 kuna. Saslušan je veći broj svjedoka, što HT-ovaca, što kabelnetovaca, koji su sudu vjerno prenijeli dramatična zbivanja iz ožujka 2002. godine. 

Sutkinja Marica Lović na koncu je naredila HT-ovcima da se ubuduće klone B.Netovih kabela i svakog sličnog smetanja njihova posjeda. Nakon uvida u stanje i razmjere štete, HT-ovce očekuje još jedna sudska tužba.  

Pročitajte više