Sud oslobodio Pakistanca koji je ubio sestru: "Prvo sam je drogirao, a onda ubio"

PAKISTANSKI sud oslobodio je muškarca koji je ubio svoju sestru, zvijezdu društvenih mreža Qandeel Baloch, tri godine nakon što je osuđen za njezino ubojstvo jer je "nanijela sramotu" obitelji. 

Odvjetnik Waseema Balocha, Sardar Mehmood, potvrdio je danas za CNN oslobađajuću presudu, ali nije dao više detalja. Sudska odluka još nije službeno objavljena. Baloch je uhićen 2016., nekoliko dana nakon ubojstva, te je na videosnimci priznao da je ubio svoju 25-godišnju sestru.

Nova Kim Kardashian

Zvijezdu društvenih mreža u Pakistanu Qandeel Baloch, koju su nazivali novom Kim Kardashian, ubio je njen brat u njenoj kući. Izgradila je manekensku karijeru na temelju fotografija koje je objavljivala na društvenim mrežama, dok njen brat nije podržavao njihov "provokativan" sadržaj, piše Daily Mail.

Stekla je slavu, ali i privukla društvene kritike zbog svojih hrabrih, drskih te političkih objava na društvenim mrežama. Na snimkama je znala raspravljati o frizurama i govoriti o svojoj zaljubljenosti u slavne osobe. Sebe je nazivala "modernom feministicom" i imala je gotovo 750.000 pratitelja na Facebooku.

Qandeel Baloch je ubijena u svojoj obiteljskoj kući u gradu Multan, u pakistanskoj provinciji Punjab. Njezin brat je, unatoč priznanju, na sudu kazao kako nije kriv te je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor.

"Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio"

Na videosnimci je rekao da je "ponosan" što je ubio svoju sestru, dodajući da mu je bilo "previše" to što njegovi prijatelji dijele njezine fotografije i snimke.

"Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio. Djevojčice su rođene da ostanu kod kuće i slijede tradiciju. Moja sestra to nikada nije radila", rekao je Waseem Baloch.

Kod takozvanih ubojstava iz časti članovi obitelji obično ubijaju žene jer vjeruju da su na neki način nanijele sramotu obitelji. U vrijeme ubojstva Qandeel Baloch obitelj žrtve je imala pravo, prema pakistanskom zakonu, pomilovati osuđenog ubojicu.

Ova oslobađajuća presuda razbjesnila je aktivistice za prava žena u Pakistanu.

"Čovjek koji je priznao da je ubio Qandeel, svoju vlastitu sestru, od danas je slobodan čovjek u istoj onoj zemlji u kojoj Qandeel nije mogla slobodno živjeti", napisala je u ponedjeljak na Twitteru odvjetnica i aktivistica Nighat Dad.

Pročitajte više