Sud zabranio štrajk u Coca-Coli

ZAGREBAČKI Županijski sud zabranio je danas štrajk u tvrtki CocaCola Beverages Hrvatska jer je štrajk započeo prije dovršetka postupka mirenja, nije bio propisno najavljen i provodi se nedozvoljenim metodama.

Sudac Slavko Pavković rekao je u obrazloženju presude da je i samo jedan od tih triju razloga dovoljan za zabranu štrajka.

Sud je ocijenio da je štrajk započeo 1. veljače u večernjim satima, kada su štrajkaši blokirali ulaz u prostore tvrtke u Zagrebu, Požegi i Solinu, a ne kako tvrde sindikalci, 2. veljače nakon završetka postupka mirenja.

Osim toga, štrajkaši onemogućuju rad i ostalim radnicima, koji nisu u štrajku, što je suprotno Zakonu o radu.

Predsjednik Samostalnog sindikata Coca-Cole Marijan Sokačić izjavio je novinarima da će nakon konzultacija s pravnim savjetnicima odlučiti o daljnjim koracima.

"Prema našim savjetnicima, sindikat ne mora prekinuti štrajk do okončanja žalbenog roka", rekao je Sokačić.

Stoga će tijekom dana sindikat odlučiti hoće li nastaviti sa štrajkom i hoće li se u roku osam dana žaliti Vrhovnom sudu.

Sokačić je rekao kako je glavni direktor Zoran Bogdanović izrazio spremnost za razgovor sa štrajkašima, pa se nada da bi se ipak mogao postići kompromis.

Uprava i 660 radnika Coca-Cole koji ne štrajkaju očekuju da će sindikat poštivati odluku suda i prekinuti štrajk, a prvenstveno odblokirati ulaze kako bi ljudi mogli opet normalno raditi, izjavila je Hini Coca-Colina direktorica za odnose s javnošću Majda Tafra-Vlahović.

Pregovori sa sindikalcima će se nastaviti, a Uprava nudi vozačima kamiona, zbog čijih je otpremnina štrajk i počeo, otpremnine od 6.400 kuna po godini staža i još po 40.000 kuna bruto.

Tafra-Vlahović rekla je da se vozačima koji će dobiti otkaz kao višak zaposlenih više ne nudi jeftini otkup kamiona i ugovor o nastavku poslovanja sa Coca-Colom kao privatnih prijevoznika.

Sindikat je započeo štrajk prošloga četvrtka tražeći otpremnine "kao u boljim tvrtkama", poput T-HT-a ili TDR-a, za 123 vozača koji su proglašeni viškom. Sindikalci su rekli da bi ih zadovoljilo oko 200.000 kuna po radniku.

Također su tražili povećanje plaća za 10 posto, ističući da one nisu rasle već 10 godina, a 2002. su pale za 14 posto.

Razlike u plaćama u samoj tvrtki su ogromne, pa tako obični radnici primaju po 4.000 kuna plaće, a članovi Uprave iznad 100.000 kuna uz razne povlastice poput automobila, korporacijske kartice itd.

Coca-Cola Beverages Hrvatska ostvaruje godišnju neto dobit od najmanje 10 milijuna eura, tvrdi sindikat.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je na gubitke korporacije u svijetu u zadnjem tromjesečju od 28 posto. To nastoji nadoknaditi otpuštanjem radnika, a u Europi se želi riješiti 600-tinjak ljudi.

"To je slika današnjeg imperijalizma velikih multinacionalnih kompanija, koje čovjeka odbacuju kao krpu kada im više ne treba", rekao je Sever novinarima.

Coca-Cola je nedavno bila predvodnik bune protiv Pravilnika o ambalažnom otpadu, čime je pokazala svoju razinu ekološke svijesti.

Tvrtka godišnje emitira u prirodu preko 100 milijuna plastičnih boca, a kroz proteklih je 10 godina ostvarivala ekstra profit ne plaćajući ni kune naknade za zbrinjavanje ambalaže, dodaje Sever.

Pročitajte više