MINISTROVA LOGIKA Problem sudaca koji presudama besramno časte suce trebaju rješavati - suci

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"MINISTARSTVO pravosuđa nije upoznato s navodnom praksom sudova da u postupcima koji se vode povodom tužbe sudaca protiv novinara navodno sucima dosuđuju naknadu štete u većem iznosu nego drugim građanima", stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva pravosuđa kojeg vodi član Mosta Ante Šprlje.

>> HRVATSKA PRAVOSUDNA FARSA Suci sucima besramno dosuđuju naknade za duševne boli


Podsjetimo na to da je Šprlje od 2012. obnašao dužnost suca Općinskog suda u Metkoviću i Općinskog suda u Dubrovniku, a tijekom 2015. bio je zamjenik predsjednice Općinskog suda u Metkoviću.

Uobičajena tarifa je 70 tisuća kuna

Upit Indexa bio je vezan uz nedavno istraživanje koje je pokazalo da se sucima koji tuže novinare i medije dodjeljuju novčane odštete koje su od dva do tri puta veće od onih kada tuže ostali građani. Iako u ni jednom zakonu ne postoji nijedna odredba, niti postoji posebno zakonsko pravilo po kojim bi suci tijekom sudskih postupaka bili privilegirani u odnosu na druge građane i javne osobe, suci u svojim odmjeravanjima konkretnih okolnosti slučaja itekako favoriziraju svoje kolege, naglašavajući ugled sudačke profesije te utjecaj na buduće presude.

Hrvatski suci najviše pate od duševnih boli, a razina njihove boli nije usporediva ni s institucijom hrvatskog predsjednika, premijera ili ikoje druge javne osobe. Istraživanje smo objavili na temelju 14 pravomoćnih presuda sudaca protiv medija i novinara, ali naknadno smo saznali za još nekoliko slučajeva. Kako smo doznali, uobičajena "tarifa" za duševne boli sudaca iznosi 70 tisuća kuna. Ali u Šprljinu ministarstvu o tome ne znaju ništa jer, kako kažu, nisu ovlašteni za komentiranje tih slučajeva.

"Nismo tu da analiziramo"

"Ministarstvo pravosuđa, kao tijelo izvršne vlasti, nije ovlašteno analizirati sudske odluke niti ih obrazlagati, a ni ispitivati jesu li u skladu s prihvaćenom sudskom praksom. Pravilnost i zakonitost sudskih odluka ovlašten je ispitivati i ocjenjivati samo viši sud povodom podnesenog pravnog lijeka", kažu nam iz Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo kako je Josip Kregar, bivši dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, a danas redoviti profesor u toj ustanovi, rekao kako je iz sudske prakse vidljivo to da je sucima osjećaj lojalnosti zapravo važniji od pravednosti.

"Ovakvom praksom suci štete sami sebi, a štete i svojoj profesiji. Naravno da poslovna reputacija ne može biti isključivi razlog za visinu naknade, kao što se ne može stavljati jednu profesiju ispred druge. To loše utječe na pravosuđe", kazao je za Index Kregar.

Šprljina kvaka: Problem sudaca koji sude u korist sudaca je problem sudaca

No ministru Šprlji problem sudaca koji favoriziraju suce zapravo je problem za - suce.

"Pitanje ujednačavanja sudske prakse u nadležnosti je Vrhovnog suda Republike Hrvatske, čija je ustavna uloga osiguranje jedinstvene primjene zakona i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa.

Naglasimo i to kako su i u Hrvatskom novinarskom društvu svjesni prakse da se sucima koji tuže novinare i medije dodjeljuju novčane odštete koje su u pravilu veće nego kada je riječ o tužbama drugih građana.

"Smatramo da ni jedna profesija ne smije biti privilegirana i a priori zaštićena više od drugih, pa tako ni kad je riječ o tužbama sudaca protiv medija i novinara. Za to ćemo se i dalje zalagati. Svim svojim članovima koji su tuženi zbog novinarskog rada HND osigurava pravnu pomoć, bez obzira na to tko ih je tužio", kazao je za Index predsjednik HND-a Saša Leković.

 

Pročitajte više