UHIĆENJE INDEXOVA NOVINARA

Sudac Ožanić kažnjen jer nije radio svoj posao, pravdao se da mu je bilo vruće

Foto: Index/Ustavni sud

SUDAC Krešimir Ožanić, koji je jučer Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku prijetio zatvorom te ga i osudio na novčanu kaznu zbog pisanja na Twitteru, poznat je po tome što je identičnu kaznu od 15 dana zatvora odredio Zoranu Ercegu zbog vrijeđanja spomenika Franji Tuđmanu te nasilnom manijaku koji je djevojci pokušao iskopati oči. Donio je i niz skandalozno blagih presuda u kojima je blagonaklono sudio obiteljskim nasilnicima.

>> Tko je sudac koji je prijetio Duhačeku? Na slobodu pušta tipove koji mlate žene

Kaznili ga oduzimanjem trećine plaće

No i sam Ožanić kažnjen je jer nije obavljao svoj posao. Ožaniću su se gomilali predmeti pa je 2014. godine kažnjen tako što mu je na rok od četiri mjeseca uskraćena jedna trećina plaće. 

"DSV je žalitelja (suca Krešimira Ožanića op.aut.) proglasio krivim za navedeno stegovno djelo, utvrdivši da žalitelj, kao sudac Prekršajnog suda u Zagrebu, tijekom razdoblja 2009. do prve polovice 2013. u više spisa, kojima je bio zadužen, bez opravdanog razloga nije s potrebnom učinkovitošću poduzimao sudske radnje u cilju dovršetka postupaka, a u nekima je radi toga nastupila i zastara prava na prekršajni progon počinitelja prekršaja", stoji u odluci Ustavnog suda kojom se odbacuje Ožanićeva žalba na kaznu.

Puštao predmete u zastaru

Državno sudbeno vijeće ustvrdilo je da Ožanić dulje vrijeme nije postupao po većem broju spisa. Pojednostavljeno, nije radio svoj posao u periodima od nekoliko mjeseci pa sve do dvije godine zbog čega je u nekim slučajevima došlo i do zastare.

Zanimljiva je i Ožanićeva obrana u kojoj je pokušavao objasniti zašto nije radio svoj posao. Bilo mu je vruće, jedan je razlog koji je naveo.

Bilo je vruće i prozori su bili prljavi

"Prostorija u kojoj sam radio na zadnjem trećem katu zgrade, okrenutom na južnu sunčanu stranu, u ljetnim mjesecima bila je bez klimatskog rashlađivanja kod temperatura do 35 stupnjeva Celzijusa. Uz sva nastojanja i molbe, te upozoravanja nije se reagiralo, čak nisam niti dobio odgovore, a okrivljenici, njihovi branitelji - odvjetnici i svjedoci bili su sasvim dekoncentrirani i napuštali su sudnicu", naveo je sudac Ožanić. Osim što mu je bilo vruće, bio je i ustrašen za svoje zdravlje.

"U istom dopisu sam zamolio i da se počiste prozori sudnice i prostor ispod prozora sudnice koji je sav pun golubljih fekalija koje se udišu i koje nikada nije očišćen, te taj smrad ulazi kroz prozor što je još gore kada su nastupile velike vrućine što sam sve potkrijepio fotografijama. (...) Svakodnevno sam imao zdravstvene tegobe u obliku glavobolja, kašljanja i gušenja, te sam bio u strahu da bi tegobe eventualno mogle prijeći i na oštećenje dišnih organa, pa se pitam tko bi bio odgovoran za posljedice na moguću toksičnost zraka koji sam udisao i bez klime koja uopće nije radila", požalio se sudac te ustvrdio da svoj posao nije mogao raditi i zato što nije uvijek imao daktilografkinju na raspolaganju.

No sve je njegove prigovore Ustavni sud odbacio.

Pogledajte odluku Ustavnog suda:

Odluka Ustavnog suda o sucu Ožaniću by Index.hr on Scribd

Pročitajte više