Sudac Robert Pešutić na slobodi, idući mjesec vraća se na posao?

SPLITSKI sudac Robert Pešutić pušten je danas na slobodu. Županijski sud u Rijeci prihvatio je ponuđeno jamstvo od milijun kuna u nekretninama. Kako Index doznaje, sudac kojeg Uskok sumnjiči da je za novac donosio povoljne odluke za okrivljenike, u ovim je trenucima na putu prema Splitu.

> Sudac Unković: Nisam od nikoga primio mito

Povratak u sudnicu?

Informaciju o ukidanju istražnog zatvora potvrdio nam je i Pešutićev branitelj Vinko Ljubičić. Sada će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Pešutić vratiti na posao. Predsjednik suda Ivica Botica suspendirao ga je nakon što je dobio informaciju da je nad Pešutićem određen istražni zatvor. S obzirom da još uvijek nema optužnice, Pešutić bi se, drži Ljubičić, bez ikakvih zakonskih prepreka mogao vratiti u sudnicu idućeg mjeseca, čim mu istekne već donijeta pravomoćna suspenzija od tri mjeseca.

Kad suditi može Unković, zašto ne bi mogao Pešutić?

Sve je zapravo zakomplicirao novi Zakon o kaznenom postupku, po kojem istrage više ne vode istražni centri sudova, već državno odvjetništvo. Kako je u pitanju tzv. stranačka istraga, na koju okrivljenik nema niti mogućnost žalbe, kao početak kaznenog postupka uzima se potvrđena (pravomoćna) optužnica. 

Upravo iz tog razloga, predsjednik splitskog suda Ivica Botica nije mogao suspendirati također osumnjičenog suca Antu Unkovića, kojeg Uskok tereti da je za tri tisuće eura donio oslobađajuću presudu. Unković je stavljen u tzv. redovni postupak, nisu ga privodili te mu je tako omogućeno da i dalje sudi. Slučaj je posebno delikatan jer je Unković predsjednik Uskočkog odjela splitskog Općinskog suda.

 

Pročitajte više