Pešutiću istražni zatvor, Uskok ga tereti za 13 tisuća eura mita i namještanje presuda

Pešutiću istražni zatvor, Uskok ga tereti za 13 tisuća eura mita i namještanje presuda

Foto: Željko Šop/Cropix

SUDAC splitskog Općinskog suda Robert Pešutić ispitan je jutros u prostorijama riječkog Uskoka.

Terete ga za zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita kako bi pogodovao okrivljenicima u četiri slučaja. Sudac Pešutić negirao je sve optužbe. Ispitivanje je potrajalo sat i pol. Nakon ispitivanja sutkinja Ksenija Zorc mu je odredila istražni zatvor da ne ponovi djelo i ne utječe na svjedoke. Branitelj Vinko Ljubičić ponudio je jamčevinu, no to je sutkinja odbila jer je procijenila da se svrha istražnog zatvora ne može ostvariti blažom mjerom.

Uz Pešutića osumnjičen i sudac Unković

Uskok tereti Pešutića da je primio 13 tisuća eura, 100 dolara i 1.000 kuna mita da bi ishodio razne povoljne odluke za okrivljenike u nekoliko kaznenih predmeta. Osumnjičen je još jedan sudac splitskog Općinskog suda. Za 3 tisuće eura, koje mu je dao Pešutić, donio je oslobađajuću presudu.

Index doznaje da se radi o sucu Anti Unkoviću, inače, dosta dobrom Pešutićevom prijatelju, s kojim su ga često viđali po kafićima kako zajedno ispunjavaju uplate za športsku kladionicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo danas doći do suca Unkovića, no iza podneva nije ga bilo na poslu. Tajnica kaže da je održao tri rasprave jutros. Gdje je nestao u 13 sati, nije nam znala objasniti. Kako doznajemo, suca Unkovića neće privoditi, već će postupak ići takozvanim redovnim putem.

Apsurdna situacija

Situacija je pomalo apsurdna jer predsjednik suda Ivica Botica do ovog trenutka nije zaprimio nikakvu službenu obavijest da se protiv njegova dva suca vodi kazneni postupak. Papir kojeg predsjednik čeka stići će, kako doznajemo, svaki tren do splitskog Općinskog suda, jer je i formalno pokrenuta istraga. Kada Botica dobije Uskokovu obavijest, udaljit će osumnjičene suce iz službe. 

Hittel je svjedok u postupku

Osim sudaca splitskog Općinskog suda, Uskok tereti još troje okrivljenika. Nisu kazali o kome se radi, no to je popodne umjesto njih učinio riječki Županijski sud. U priopćenju se navodi da su uz Pešutića i Unkovića, osumnjičeni još i Nada Karin, Gabrijela Soldo i Gordan Bičak. Renato Hittel je svjedok u postupku i nije osumnjičen. Riječ je o splitskom redaru koji je osuđen za iznudu i protupravnu naplatu, a Pešutić mu je trebao odlučiti o obnovi postupka. Na koncu je odbio obnovu, navodno tek nakon što je saznao da se nalazi pod Uskokovim tajnim mjerama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara